detector.media
09.10.2015 09:27
Лауреатка Нобеля звинуватила Росію в окупації території України
Лауреатка Нобеля звинуватила Росію в окупації території України

Білоруська письменниця Світлана Алексієвич, яка стала володарем Нобелівської премії з літератури, звинуватила Росію у вторгненні в Україну. Про це вона заявила на прес-конференції в Мінську, йдеться у репортажі білоруського видання «Радіо Свобода».

 

«Це - окупація, це - іноземне вторгнення», - заявила Світлана Алексієвич на прес-конференції.

 

Письменниця сказала, що Білорусь - її рідна країна, рідна земля, але рідною вона також вважає Україну.  Вона згадала своїх бабусю і маму - українок. Вона зізналася, що плакала, коли бачила на Майдані фотографії убитих під час подій у центрі Києва в лютому 2014 року.

 

«Я люблю добрий російський світ, гуманітарний російський світ, але я не люблю російський світ Берії, Сталіна і Шойгу», - сказала літераторка.

 

Водночас прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи заяву лауреатки Нобеля, заявив, що білоруська письменниця Світлана Алексієвич не має необхідної інформації, щоб дати «позитивну оцінку» ситуації в Україні, повідомляє російське інформагентство «РИА Новости».

 

«Я не пам'ятаю, що президент в курсі зараз цієї заяви. Безумовно, всі напевно вітають її з присудженням Нобелівської премії. Але, безумовно, по всій видимості, Світлана (Алексієвич) просто не має інформації для того, щоб дати позитивну оцінку того, що відбувається на Україні», - дослівно цитує агентство Дмитра Пєскова.

 

Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко привітав Світлану Алексієвич з присудженням Нобелівської премії з літератури за 2015 рік.

 

«Ваша творчість не залишила байдужими не тільки білорусів, але й читачів у багатьох країнах світу. Щиро радий за Ваш успіх. Дуже сподіваюся, що Ваша нагорода послужить нашій державі і білоруському народу», - сказано у привітанні Олександра Лукашенка на його сайті.

 

Президент побажав Світлані Алексієвич здоров'я, щастя і нових творчих здобутків на благо рідної Білорусі.

 

Раніше Алексієвич заявила, що протягом дня, після того, як стало відомо про присудження премії, жоден з білоруських чиновників, включно з президентом Лукашенком, її не привітав, повідомило видання «Белорусский партизан». «Взагалі цікаво, як поведеться в цій ситуації Лукашенко», - сказала письменниця, пожартувавши при цьому, що біатлоністці Дарині Домрачевій за олімпійське золото дали Героя Білорусі.

 

«Українська правда» зазначає, що Світлана Алексієвич неодноразово виступала з критикою білоруського керівництва, зокрема, в одному з інтерв'ю назвала Олекчсандра Лукашенка психопатом. За критику президента письменницю багато років не друкують у Білорусі. Незважаючи на численні міжнародні нагороди, жодними білоруськими нагородами вона не відзначена. Якийсь час письменниця вимушена була жити і працювати за кордоном.

 

Нагадаємо, 8 жовтня Нобелівську премію з літератури 2015 року отримала відома письменниця з Білорусі Світлана Алексієвич. Літераторку нагородили за «її поліфонічні твори, пам'ятники стражданням і мужності у наш час». Письменниця народилася у 1948 році Станіславові, УРСР (нині Івано-Франківськ, Україна), пізніше її родина переїхала до Білорусі.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY