detector.media
08.10.2015 11:35
Учасники ток-шоу «Донбас: чесно»: Володіння зброєю не дає права вирішувати чужі проблеми на підконтрольній території
Учасники ток-шоу «Донбас: чесно»: Володіння зброєю не дає права вирішувати чужі проблеми на підконтрольній території

7 жовтня в прямому ефірі Центрального каналу (Київської регіональної державної телерадіокомпанії) відбувся черговий випуск суспільно-політичного ток-шоу «Донбас: чесно» виробництва ГО «Детектор медіа». Тема програми: «Зброя на звільнених територіях: безпека чи небезпека?».

 

Під час прямого ефіру Іван Лозовий, незалежний політичний аналітик та колишній боєць батальйону «Айдар», висловив припущення: «Можливо, проблема не в самому володінні зброєю, а в самому менталітеті». А також підкреслив: «Бійці батальйону "Айдар" прямо говорили, що після перемоги над сепаратистами буде війна з ментами. Знаєте чому? Бо менти там їздять на п'ятисотих мерседесах. Вони не приховують, хто вони, що вони».

 

Олександр Золотько, член президіуму ГО «Справа», журналіст, участник АТО; Іван Лозовий, незалежний політичний аналітик

 

Натомість йому апелював Віктор Король, заступник головного військового прокурора України: «Ми з вами не слідчі і не судді, цим має займатися слідство, а потім передавати до суду». На що Іван Лозовий відповів: «Це не є міліція, це є корумпована мафія, яка заробляє на різних корумпованих схемах».

 

Спеціально для ток-шоу групою журналістів було підготовлено відеосюжет про випадок, що стався в Старобільську, під час побиття чоловіком дружини, донька побігла жалітися бійцю, який втрутився і використав вогнепальну зброю. Після цього бійця засудили. Реакція гостей у студії на сюжет виявилась неоднозначною. Зокрема Ігор Алексеєв, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції та виконання рішень судів Комітету ВР, зазначив: «Така ситуація може виникнути не лише в прифронтовій зоні, а й у Києві, в західних регіонах, не треба це прив'язувати виключно до території, яка звільнена».


Віктор Король, заступник головного військового прокурора України; Ігор Алексєєв, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції та виконання рішень судів Комітету ВР; Дмитро Громаков, соціолог, експерт з комунікацій

 

Свою рефлексію на сюжет висловив Олександр Золотько, член президіуму ГО «Справа», журналіст, учасник АТО: «То что Родина дала автомат - не позволяет решать чужие семейные проблемы на подконтрольной территории».

 

Обговорюючи тему випуску, Дмитро Громаков, соціолог, експерт з комунікацій, зауважив, що ситуація змінилася, треба враховувати нові обставини, закони писалися за умови, що в нас будуть сильні правоохоронні органи: «В 2014 году государство потеряло эксклюзивное право на использование насилия».

 

Олександр Золотько, що лише місяць тому повернувся з лінії фронту вважає: «Если с тобой говорит человек, который обладает оружием, который обладает возможностью защитить свои права и свои убеждения, ты вынужденно относишься к нему аккуратней».

 

 

Нагадаємо, соціально-політичне ток-шоу «Донбас: чесно» виробляє ГО «Детектор медіа» у партнерстві з Асоціацією польських журналістів у рамках Польсько-канадської програми підтримки демократії за підтримки програми польської співпраці на користь розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща та канадського Міністерства закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD).

 

Телепроект виходить в ефір з травня 2015 року. Зйомки відбуваються в прямому ефірі в КДР ТРК з подальшою трансляцією на телеканалах обласних державних телерадіокомпаній (ОДТРК).

 

Веде ток-шоу відомий телеведучий Костянтин Грубич. Гостями студії з одного боку є відомі експети та представники влади, від діяльності яких залежить вирішення озвучених в темі питань, а з іншого боку - журналісти, блогери, грамадські активісти, які прагнуть вирішення нагальних суспільно-політичних питань на прифронтовій території.

 

Сюжети для програми «Донбас: чесно» готують 40 регіональних журналістів у партнерстві з ОДТРК. Перед кожним випуском програми група з регіональних журналістів (2 телевізіники та 3 журналісти друкованих видань) відправляється у відрядження в регіон Донбасу, де готує матеріали до теми випуску.

 

Темами попередніх випусків стали такі:

«Що означає почути Донбас?»;

«Перепустки до зони АТО»;

«Зруйноване житло. Хто відбудує?»;

«Виплата пенсій на окупованих територіях»;

«Чи будуть покарані винні у кримінальних злочинах на Донбасі?»;

«Зброя на звільнених територіях: безпека чи небезпека?»

 

Усі попередні випуски програми можна переглянути на «Детектор медіа».

 

«Детектор медіа»

Фото - Олександра Ковальонка

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY