detector.media
02.10.2015 15:11
Державне управління справами знову засекретило мешканців елітних комплексів «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця»

Списки державних чиновників, які користуються послугами елітних комплексів відпочинку «Конча-Заспа» та «Пуща-Водиця», знову є закритою інформацією. Про це повідомляє видання «Українські новини», яке спрямувало відповідні інформаційні запити в Адміністрацію Президента України (АПУ) і Державне управління справами (ДУС).

 

У відповіді директора Будинку відпочинку «Конча-Заспа», якому було пере направлено з ДУС запит, вказується, що в 2014-2015 році було підписано 316 нових договорів на право користування приміщеннями будинку відпочинку та розірвано 21 стару угоду.

 

 

 

Видання нагадує, що інформація про мешканців елітних державних комплексів раніше надавалася: в 2011 році - у відповідь на інформаційний запит «Української правди» Адміністрацією президента України і в 2014 році - на інформаційний запит «Українських новин» ДУС.

 

Інформаційний запит «Українські новини» направили в АПУ і в ДУС, які з 2011 року не вважали інформацію про мешканців елітних селищ закритою, а також давали відповіді на запити щодо цих державних комплексів, визнаючи таким чином себе розпорядниками інформації по «Кончі-Заспі» і «Пущі-Водиці».

 

Цього року відмову у наданні інформації аргументовано статтею закону про конфіденційну інформацію про особу. «Статтею 11 Закону України "Про інформацію" заборонені збір, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди», - йдеться у відповіді на інформаційний запит.

 

«Українські новини» також повідомляють, що у  запиті містилися запитання про фінансування комплексів в 2015 році, зміни в тарифах за користування їх послугами, а також про заходи на виконання президентського указу про скасування пільг і про виконання анонсованої ДУС програми вселення в ці комплекси пересічних громадян, а не високопоставлених держчиновників. У відповіді Будинку відпочинку «Конча-Заспа» йдеться, що угоди на оренду приміщень з пересічними громадянами не укладалися.

 

АПУ у відповідь на запит повідомила, що бюджетні витрати на утримання комплексів були значно скорочені.  Водночас повідомляється, що тарифи на користування послугами елітних комплексів в нинішньому році не змінювалися. При цьому не уточнюється, яким чином цим комплексам вдається зберігати стару плату за послуги за умови зменшення бюджетних витрат.

 

У відповіді т.в.о. керівника ДУС Сергія Борзова майже повністю повторюється відповідь АПУ, але уточнюється, що ДУС не знає, хто проживає в елітних комплексах. Водночас право проживання в яких встановлюється документами АПУ, Верховної Ради і Кабміну та фіксується договорами, що укладаються за поданням глави ДУС - тобто ДУС має у своєму розпорядженні відповідні документи.

 

Перенаправлений ДУС в комплекс відпочинку «Пуща-Водиця» запит «Українських новин» взагалі залишився без відповіді.

 

Нагадаємо, 14 липня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції», що відкриває доступ до реєстрів власників майна, транспортних засобів і землі. 6 серпня закон підписав Президент України. 30 вересня Кабінет Міністрів України прийняв постанову, яка забезпечує відкриття всіх майнових реєстрів та можливість пошуку інформації не лише за об'єктом, а й за прізвищем, ім'ям та по-батькові власника. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY