detector.media
25.09.2015 18:55
Воєнкори висловили свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО у публічному зверненні
Воєнкори висловили свої вимоги до керівництва держави та командирів АТО у публічному зверненні

Воєнні кореспонденти українських ЗМІ вимагають скасувати численні обмеження на роботу журналістів у зоні проведення антитерористичної операції. Про це йдеться в їхньому публічному зверненні до керівництва держави, військових та командирів АТО.

 

Звернення поширив у Facebook журналіст ТСН каналу «1+1» Іван Гребенюк.

 

У ньому міститься кілька вимог журналістів до керівництва держави і командирів АТО:

- скасувати тотальні заборони в'їзду до територій та позицій, які є місцями потенційного проходження великої кількості контрабанди;

- отримувати достовірну інформацію щодо ситуації в зоні конфлікту від прес-центру АТО;

- передбачити відповідальність представників прес-центру АТО за розповсюдження завідомо неправдивої інформації;

- передбачити відповідальність для регіональних прес-офіцерів за приховання наявної відкритої інформації від журналістів;

- щоб прес-карта виконувала свої функції сповна - право на проїзд, право на зйомку, а в разі відмови отримувати публічні пояснення (на камеру) керівника на конкретній позиції причин, чому не можна знімати.

 

Наводимо повний текст публічного звернення:

 

«Президенту України Петру Порошенку

Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку

Голові Служби Безпеки України Василю Грицаку

Міністру внутрішніх справу України Арсену Авакову

Начальнику Генштабу ЗСУ, генерал-полковнику Віктору Муженку

Керівникам секторів у зоні АТО

Прес-офіцерам у зоні АТО

 

Публічне звернення представників ЗМІ

 

Здається ми вкотре з Вами зайшли у глухий кут. Це публічне звернення журналістів, операторів, водіїв загальнонаціональних телеканалів, які працюють у зоні АТО (НІС телеканал «Інтер», телеканал «1+1», телеканал «Україна», телеканал новин «24», телеканал «ICTV», «5 канал»). Вірніше, зараз ми не можемо назвати працею те, коли відмовляють у зйомках, забороняють висвітлювати значущі теми, об'єктивно висвітлювати проблеми військових, закривають напрямки, які навіть у найнапруженіший час були відкритими для роботи журналістів, позбавляють без об'єктивних причин права роботи в АТО. По суті це те, з чим щодня ми стикаємося при роботі у всіх секторах зони АТО. При спілкуванні з прес-офіцерами секторів. При організації знімального процесу.

 

Більшість з нас від самого початку висвітлює ситуацію на Сході України. Об'єктивно висвітлює. Це наша робота. Це норми і стандарти журналістики. Також ми розуміємо, що це військовий конфлікт, оборонні позиції, теми в інтересах оборони держави і зрештою те, хто ворог. В своїх матеріалах ми завжди передусім враховуємо саме ці надважливі моменти. Зрештою, отримуючи на руки в Міністерстві оборони прес-картки АТО - ми ознайомлювалися з правилами і підписувалися під ними. Однак у ситуації, що склалася за останні кілька місяців дедалі частіше стикаємось з частковим або повним ігноруванням правил і домовленостей з боку керівництва секторів і прес-офіцерів, які діють від їхнього імені.

 

У зв'язку з цим, ми висловлюємо свій категоричний протест і просимо безпосередньої зустрічі з керівництвом Генштабу, керівництвом секторів і прес-офіцерами, аби конструктивно і спільно розібратися у спірних моментах. Серед них питання узгоджень зі штабом АТО маршрутів, електронного листування, зміни процедури супроводу і контролю журналістів. Наша вимога - робити це лише на прохання представників ЗМІ.

 

Ми вимагаємо скасувати тотальні заборони в'їзду до територіїй та позицій, які є місцями потенційного проходження великої кількості контрабанди.

 

Ми вимагаємо достовірної інформації щодо ситуації у зоні конфлікту від прес-центру АТО.

 

Ми вимагаємо передбачити відповідальність представників прес-центру АТО за розповсюдження завідомо неправдивої інформації.

 

Ми вимагаємо передбачити відповідальність для регіональних прес-офіцерів за приховання наявної відкритої інформації від журналістів.

 

Ми вимагаємо, аби прес-карта виконувала свої функції сповна - право на проїзд, право на зйомку і у разі відмови - публічних пояснень (на камеру) керівника на конкретній позиції причин чому не можна знімати.

 

Ми хочемо дійти до спільного рішення у цих питання. Ми хочемо діалогу. Ми хочемо працювати.

 

В інакшому разі наш протест може набути активних ознак.

 

Просимо всіх колег-воєнних кореспондентів приєднатися до акції за право на роботу в зоні проведення АТО.

 

Для цього просимо відправити цього листа з темою #війназато #неможнамовчати за такими електронними адресами:

Президент - presidentpressoffice@apu.gov.ua

СБУ- sbu_public@ssu.gov.ua

МВС - zmi@mvsinfo.gov.ua

Міноборони - psmodu@gmail.com

і головне - ato14@ukr.net»

 

Нагадаємо, 25 вересня воєнні кореспонденти українських ЗМІ, які працюють у зоні антитерористичної операції, влаштували у Facebook флешмоб-протест проти обмежень з боку керівництва штабу АТО на висвітлення і зйомку важливих подій на Донбасі. Приводом до флешмобу стало позбавлення акредитації знімальної групи телеканалу «Україна».

 

Флешмоб розпочала кореспондент ТСН каналу «1+1» Наталія Нагорна. Журналісти телеканалів «1+1», «Інтер», ICTV, «Україна», 5 канал, «24» викладають у Facebook фотографії своїх прес-карт і пояснюють суть своїх претензій до штабу АТО. Свої дописи вони супроводжують тегами #‎війназато і ‪#‎неможнамовчати.

 

Заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова, запросивши представників ГО «Детектор медіа» та Інституту масової інформації, ініціювала обговорення особливостей роботи журналістів у зоні проведення АТО, на яке також запросять представників Генерального штабу, Міністерства оборони України, Прес-центру АТО і журналістів, які  працюють у зоні АТО. Обговорення відбудеться 28 вересня о 12:00 в агенції «Укрінформ».

 

«Детектор медіа»

 

Фото Івана Гребенюка 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY