detector.media
21.09.2015 15:19
Міліція не змогла пояснити, чому ІР-адреси коментаторів сайту можна взяти тільки з комп’ютера редактора в його квартирі
Міліція не змогла пояснити, чому ІР-адреси коментаторів сайту можна взяти тільки з комп’ютера редактора в його квартирі

Заступник начальника УМВС України в Чернівецькій області Олександр Чубей заявляє, що правоохоронці не мали на меті проводити обшук у квартирі редактора порталу «БукІнфо» Сергія Зарайського, а планували провести огляд його комп'ютера для того, аби отримати дані про ІР-адреси коментаторів. При цьому він не зміг пояснити, чому обов'язково для цього було їхати додому до журналіста, повідомляє видання «Молодий буковинець».



«Жодного слова про будь-які обшукові дії не має і бути не мало. Мав проводитися огляд комп`ютера. Я не спеціаліст, не дуже розумію що саме потрібно було. Нам потрібні були IP-адреси, з якого писали ті коментарі», - заявив правоохоронець.

 

Нагадаємо, 18 вересня, у Чернівцях міліція прибула до квартири керівника місцевого інформаційного порталу «Букінфо» Сергія Зарайського для проведення слідчих дій, але обшук не відбувся через відсутність фахівця Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ). Як повідомили правоохоронці, слідчі дії пов'язані із заявою місцевого активіста Геннадія Гекова до міліції щодо адресованих йому погроз в коментарях під матеріалами на сайті видання «Букінфо». Міліція мала перевірити ІР-адреси коментаторів. Доступ до цих даних дозволено постановою слідчого судді.

 

Журналіст Сергій Зарайський заявив правоохоронцеві на брифінгу, що він не відмовлявся від співпраці зі слідством, і що IP-адреси можна переглянути з будь-якого комп'ютера в будь-якому місці. «Чому не можна було запросити мене у слідче управління, де я міг би з будь-якого комп`ютера який має доступ до інтернету, показати чи наявні ці коментарі? Чому саме у мене в квартирі?», - запитав журналіст.

 

«Це питання технічного характеру... Згідно з законодавством ми маємо право зайти до вашого комп`ютера, сервера, чи як він там називається», - відповів Олександр Чубей.

 



На запитання журналістів, чи для таких дій обов'язково було проводити обшук у квартирі Сергія Зарайського, правоохоронець відповів: «Я не знаю, я не спеціаліст... Я можу пояснити тільки те, як воно відбувається. Дуже багато на сьогоднішній день є електронних пристроїв. Ми не володієм... Спеціалісти... Якщо би я сказав, що потрібно, допустимо, взяти доступ до якоїсь інформації, а я не знаю... Я тільки сьогодні почав дізнаватись деякі моменти: якісь динамічні адреси, чи ще щось...».



На це журналісти заявили, що перед обшуком можна було проконсультуватися з відділом по боротьбі з кіберзлочинністю.



«Правильно. Консультацію. Вони сказали, що ми без доступу до сервера нічого не можемо сказати», - сказав Олександр Чубей.



«Молодий буковинець» стверджує, що обшуку у квартирі Сергія Зарайського вдалося уникнути після втручання в ситуацію місцевої преси. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY