detector.media
16.09.2015 15:56
Українська сторона добивається звільнення Марії Варфоломеєвої, але російська сторона висуває неприйнятні умови – СБУ
Українська сторона добивається звільнення Марії Варфоломеєвої, але російська сторона висуває неприйнятні умови – СБУ

Українська сторона постійно ставить питання про звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої, яка понад дев'ять місяців перебуває в полоні «ЛНР», але російська сторона висуває неприйнятні умови. Про це повідомив представник Служби безпеки України у відповідь на запитання шеф-редактора «Детектор медіа» Наталії Лигачової про долю Марії Варфоломеєвої на зустрічі медійних організацій із силовиками в Адміністрації Президента 16 вересня.

 

За його словами, українською стороною постійно піднімається це питання перед російською, у тому числі в Мінську, але росіяни ставлять неприйнятні умови щодо обміну (занадто резонансну в причетності до тяжких злочинів фігуру з їхнього боку), і зараз українська сторона намагається ці умови змінити.

 

Тим часом волонтер Харківської правозахисної групи Юрій Гуков, який бере участь у переговорах щодо звільнення Марії Варфоломеєвої, повідомив, що бойовики хочуть обміняти журналістку на чоловіка, який приніс на блок-пост банку меду з вибухівкою.

 

«Останнє побажання з "того" боку: вони просять за Марію Варфоломеєву дідуся на прізвисько Пасічник, який приніс банку меду з вибухівкою на блок-пост у Станиці Луганській. Готові обміняти. Але консультації з СБУ зайшли у глухий кут, бо ті кажуть: ми не будемо віддавати Пасічника за Машу Варфоломєєву», - сказав Юрій Гуков.

 

Нагадаємо, 9 січня 2015 року Марію Варфоломеєву затримали озброєні бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

 

До окупації Луганська Марія Варфоломеєва працювала в місцевому виданні «Свободный репортер», яке припинило існування після початку бойових дій. Редактор «Свободного репортера» Анна Руденко неодноразово підтверджувала факт співпраці пані Варфоломєєвої з виданням, у тому числі у прямому ефірі «Громадського ТБ» 23 травня. Також журналістка співпрацювала з інтернет-виданням «Восток-медиа», та була фіксеркою для центральних телеканалів.

 

На початку червня українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України Петра Порошенка, тодішнього голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломеєвої з полону так званої «ЛНР».

 

18 липня в ефірі «Громадського мовлення Донбасу» волонтер групи «Патріот» Гайде Різаєва, яка тривалий час перебувала у полоні , заявила, що сепаратисти готові обміняти луганську журналістку Марію Варфоломеєву, яка більше півроку перебує у полоні в «ЛНР», у форматі «один на один», а не на 4 або 5 чоловік, як говорилося раніше.

 

У відповідь відповіді речниця прес-центру СБУ Олена Гітлянська заявила, що створений при Службі безпеки України Міжвідомчий центр допомоги громадянам у питаннях звільнення полонених, заручників та віднайдення зниклих безвісти разом з громадськими та волонтерськими організаціями вживають всіх можливих заходів для звільнення заручників, в тому числі журналістки Марії Варфоломеєвої.

 

На початку вересня юрист Харківської правозахисної групи Наталія Охотникова заявила, що переговори про звільнення Марії Варфоломеєвої були зірвані через загибель переговірника з боку бойовиків. За її словами, цивільних громадян складніше обмінювати, оскільки знайти їм альтернативу для обміну важко. Нині основне завдання - не допустити, щоб Марію Варфоломеєву виключили зі списків обміну.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY