detector.media
14.09.2015 08:27
Журналісти і медіаорганізації закликають провести акції до дня пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих журналістів
Журналісти і медіаорганізації закликають провести акції до дня пам’яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих журналістів

16-го вересня, в день зникнення Георгія Гонгадзе, журналісти та медіаорганізації закликають громадян України провести акції солідарності та вшанувати пам'ять всіх загиблих журналістів за часи Незалежності.

 

«Сьогодні журналісти в Україні зазнають великих ризиків, ставлячи незручні запитання владі, працюючи у зоні бойових дій і викриваючи корупційні схеми. В умовах російської пропаганди та контрпропаганди, самоцензури, що поширена серед журналістів, ми закликаємо бути відданими стандартам професії. На жаль, поки рано говорити про гарантії належного захисту прав журналістів», - йдеться у зверненні.

 

Журналісти і медіа організації зазначають також, що в 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти працівників ЗМІ не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі - 2012-го (324 випадки). Напади стали категорією, в якій зафіксовано найбільше порушень (286 випадків, у 2013-му - 97). Пік викрадень журналістів припав на квітень минулого року, коли в полоні побували 20 з них, усі - в Донецькій області. Загалом протягом 2014 року у полоні побували 79 журналістів, загинуло - сім. Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му).  

 

На даний момент у полоні терористів «ЛНР» вже дев'ять місяці знаходиться луганська журналістка Марія Варфоломеєва.

 

Упродовж минулого року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім (!) разів більше, ніж у 2013 році (8 випадків).

 

За сім місяців 2015 року Інститут масової інформації (ІМІ) зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 - побиття та нападів на журналістів, 39 - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.

 

Мирослава Гонгадзе, журналістка, «UA:Перший», «Голос Америки»: «На жаль, журналістська професія в Україні до сих пір не стала вільною. Власники медіа, олігархи використовують медіаресурси і журналістів як зброю проти своїх конкурентів. Так само, на жаль, не стала символом розслідування і покарання злочинців справа вбивства Георгія Гонгадзе. Я закликаю всіх, хто відчуває свою причетність, співчуття, прийти на акцію підтримки журналістської Свободи і пам'яті Георгія Гонгадзе та інших журналістів, які загибли, виконуючи свої професійні обов'язки».

 

Наталя Лигачова, голова правління ГО «Детектор медіа»: «Українські ЗМІ й після Революції гідності залишилися, на жаль, залежними від власників та політиків, які нагнітають пристрасті у суспільстві заради власних інтересів, а не інтересів суспільства. Цензура ж рейтингів штовхає ЗМІ до розкручування скандалів там, де насправді потрібна змістовна дискусія аргументів.

 

Істерія, популізм, напівправда, «чорнуха» знову заполонили наші ЗМІ. І все це робиться за нашої, журналістської, участі. Колеги, чи можна виправдати наш конформізм будь-якими причинами в той час, коли на сході країни гинуть співгромадяни, захищаючи й нас з вами, наших рідних від зовнішнього ворога? Озброюймося правдою та починаймо спільними зусиллями повертати українським медіа їх місію - бути голосом народу. Ми у відповіді за тих, хто нам довіряє. Пам'ятаймо про це!».

 

Андрій Куликов, журналіст, «Громадське радіо»:  «У боротьбі за незалежність журналістики слухачі, читачі і глядачі є природними союзниками журналістів. Ми маємо довести, що не байдужі один одному. Добуваючи і оприлюднюючи правду для громадян, журналісти захищають право знати для всіх. Знання зміцнює становище громадянина у відносинах з державою і тими, хто при владі. Обізнані громадяни розбудовують суспільство у такий спосіб, що в ньому журналістика поступово набуває незалежності».

 

Севгіль Мусаєва-Боровик: «В умовах війни і російської пропаганди кожне наше слово, кожна помилка можуть коштувати надто дорого. Ми повинні пам'ятати про це щохвилини. Журналістика - це дзеркало суспільства, політикуму і країни. Сьогодні за нами уважно спостерігають у всьому світі. Дуже важливо, щоб це дзеркало залишалося чистим».

 

Тетяна Даниленко, журналістка, телеведуча, 5 канал:  «Справа Гонгадзе залишається важливим маркером демократії. Після його загибелі змінилося чотири влади, двічі - революційним шляхом. Але жодна з них не змогла набрати повні легені повітря і відверто розказати, хто, як і чому убив Георгія Гонгадзе. Поки цього не станеться, говорити про перемогу демократії - передчасно.

 

Ми закликаємо журналістів та активістів у регіонах провести прес-конференції, робочі зустрічі з представниками місцевої влади та правоохороних органів, увечері на головних площах міст вшанувати пам'ять загиблих.

 

Зі свого боку ми пропонуємо допомогу у координації регіональних активістів та журналістів для проведення місцевих акцій та надати статистичну інформацію (інфографіку) щодо ситуації навколо забезпечення прав журналістів в Україні». 

 

Гасло для цьогорічної акції до дня пам'яті Георгія Гонгадзе і всіх загиблих журналістів - «Озбройтеся правдою!».

 

16 вересня у Києві вечір пам'яті розпочнеться о 18.00 біля Національної спілки журналістів України (вул. Хрещатик, 27а). З 18.30 до 19.00 триватиме хода до Майдану Незалежності.   O 19.00 на Майдані Незалежності буде виголошена промова та зачитаний список імен загиблих журналістів. Акція завершиться хвилиною мовчання.

 

Організатори нагадують: за традицією будь-яку політичну чи комерціну символіку використовувати суворо заборонено.

 

Контактна інформація: Антон Іванов , тел.+38 (050) 494-58-30, пошта: thousandys@gmail.com. Подія на Facebook. Посилання на відеозвернення журналістів.

 

Акцію вже підтримали у чотирьох містах України:

-Харків,  Анна Прокаєва anna.prokaeva@gmail.com,  +38 (066) 820-41-67; Надія Савинська +38 (093) 663-55-18.

-Львів, Петро Волинський, figarotak@gmail.com, +38 (097) 907-79-32.

-Чернівці, Надія Бабинська, virna@opora.org.ua, +38 (050) 210-48-47.

-Луцьк,  Оксана Швець, eolin1408@ukr.net, +38 (099) 631-90-57.

 

Нагадаємо, українські медіаорганізації направили Президенту України Петру Порошенку звернення щодо неприпустимості продовження практики безкарності у злочинах проти журналістів після зміни влади  в Україні і пропозицію проведення наради із цього приводу із залученням очільників силових відомств і суддівського корпусу.  Про це йдеться у зверненні медіаорганізацій, яке зареєстроване в Адміністрації Президента.

 

Медіаорганізації констатують, що у 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти журналістів не поліпшилася. Автори звернення пропонують  провести 16 вересня в Адміністрації Президента робочу нараду за участі представників медіаорганізацій та рухів, парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, а також очільників силових відомств і суддівського корпусу.  У фокусі обговорення повинні бути аналіз ситуації і вироблення спільних кроків для подолання безкарності.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY