detector.media
07.09.2015 13:05
Порошенко просить журналістів роз’ясняти, що таке децентралізація
Порошенко просить журналістів роз’ясняти, що таке децентралізація

В інтерв'ю трьом українським телеканалам 6 вересня («Інтер», ICTV, 5 канал) Президент України Петро Порошенко закликав засоби масової інформації роз'яснити громадянам, що таке децентралізація.

 

Він зауважив, що потрібна роз'яснювальна література, а в областях треба провести широкі заходи, «щоб люди, кожен, мали можливість переконатися, що ні в якому разі його не обдурюють, що децентралізація - це наближення влади до людей, передача значного фінансового ресурсу територіальним громадам, можливість і більшої відповідальності влади», пише «Радіо Свобода».

 

Президент висловив сподівання, що таку роз'яснювальну роботу буде завершено до кінця року.

 

Президент зустрівся з журналістами трьох телеканалів

 

При цьому Петро Порошенко вважає, що Верховна Рада ухвалить зміни до Конституції щодо децентралізації у другому читанні після місцевих виборів 25 жовтня. Таким чином, вважає він, чинник цих місцевих виборів не буде тиснути на політичні сили, і поспішати з остаточним схваленням конституційних змін не варто. Раніше в Адміністрації Президента очікували, що народні депутати остаточно схвалять ці зміни до місцевих виборів 25 жовтня.

 

Зміни до Конституції в галузі децентралізації, що наразі ухвалені Верховною Радою у першому читанні, передбачають, серед іншого, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів. При цьому пункт про особливий порядок місцевого самоврядування для окремих районів Донецької і Луганської областей не передбачає для них ніякого особливого статусу, навпаки: зміни прибирають із Конституції наявну там нині можливість особливого статусу для окремих міст.

 

Нагадаємо, на виконання доручення Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо підтримки проведення реформи з децентралізації влади Міністерство інформаційної політики (МІП) Українизапустило загальнонаціональну комунікаційну кампанію щодо об'єднання громад.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY