detector.media
31.08.2015 09:11
Клімкін повідомляє про початок роботи над санкційним списком «Сенцова-Савченко»
Клімкін повідомляє про початок роботи над санкційним списком «Сенцова-Савченко»

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що з європейськими та американськими колегами готується список «Сенцова-Савченко». Про це він повідомив в ефірі телеканалу «Інтер», передає «Укрінформ».

 

До переліку, подібного до «списку Магнітського», повинні увійти особи РФ, причетні до сфабрикованих звинувачень проти українських громадян Олега Сенцова, Надії Савченко та інших, утримуваних в Росії українців, які стали політв'язнями путінського режиму.

 

«Ми вже почали працювати над цим списком - хто безпосередньо винен. Я вважаю, що список "Сенцова-Савченко" нам однозначно потрібен. Я буду його пробивати з європейськими колегами, з американськими колегами. Для цього нам знадобиться підтримка парламенту. І це будуть вже санкції щодо тих, хто безпосередньо брав участь у цих хибних, аморальних діях щодо Сенцова, Кольченко, Наді, стосовно всіх», - сказав міністр.

 

Павло Клімкін додав, що в понеділок, 31 серпня, зустрінеться з матір'ю Надії Савченко і обговорить з нею подальші дії.

 

«Укрінформ» нагадує, що «список Магнітського» - закон прийнятий конгресом США наприкінці 2012 року і названий ім'ям померлого в московському СІЗО аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського. Документ передбачає візові та економічні санкції проти росіян - зокрема, суддів та слідчих, причетних до його переслідування.

 

Нагадаємо, Міністерство закордонних справ України оголосило в липні, що веде роботу над створенням «списку Сенцова-Кольченко» за аналогією зі «списком Магнітського». За даними МЗС, міжнародні партнери України позитивно оцінюють таку ідею, оскільки для них є очевидними грубі порушення стосовно громадян України.

 

У липні Парламентська Асамблея ОБСЄ (Організація з безпеки і співробітництва в Європі) прийняла резолюцію про «Викрадених і незаконно утримуваних громадян України в Російській Федерації».

 

Європейський Союз у липні вирішив направити своїх представників для моніторингу судових процесів у Росії над громадянами України Надією Савченко, Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком.

 

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму.  Українському активісту Олександру Кольченку суд присудив у сукупності за різними статтями до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму.

 

Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк назвали рішення російського політично мотивованим і заявили, що будуть домагатись звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка та інших українських політичних в'язнів у Росії. Міністерство культури України висловило рішучий протест проти рішення російського суду.

 

Кабінет Міністрів України схвалив подання до Європейського суду з прав людини четвертої скарги на Росію за порушення права на суд українських громадян, утримуваних у РФ, зокрема Олега Сенцова та Олександра Кольченка.

 

Суд у Ростовській області (Росія) над Надією Савченко, яку Слідчий комітет РФ звинувачує у загибелі журналістів каналу «Россия 1» на Донбасі, продовжується. Прокуратура РФ вимагає для неї найжорсткішого покарання. Водночас її адвокати доводять невинуватість українки: під час обстрілу, коли загинули співробітники каналу «Россия 1», Надія Савченко вже перебувала у полоні терористів.

 

У липні Генеральна прокуратура України відкрила кримінальні провадження стосовно осіб, причетних до викрадення української льотчиці, народного депутата Надії Савченко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY