detector.media
27.08.2015 17:01
Відкривається фотовиставка політв’язня Геннадія Афанасьєва, який на суді у Росії відмовився свідчити проти Олега Сенцова
Відкривається фотовиставка політв’язня Геннадія Афанасьєва, який на суді у Росії відмовився свідчити проти Олега Сенцова

Сьогодні, 27 серпня о 19.00 у 32Vozdvizhenka Arts House (Київ, вул. Воздвиженська, 32) відкривається фотовиставка робіт українського політв'язня у Росії Геннадія Афанасьєва. Про це повідомляє у Facebook група «Євромайдан СОС».

 

Геннадій Афанасьєв - 25-річний кримський фотограф, учасник руху спротиву російській окупації Криму. Як повідомляла «Детектор медіа», 11 травня 2014 року в Криму його затримала та викрала ФСБ РФ разом з кінорежисером Олегом Сенцовим та іншими українськими громадянами Олексієм Чирнієм та Олександром Кольченком. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві. Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Геннадія Афанасьєва було у Росії засуджено до семи років ув'язнення, він відбуває покарання у Росії.

 

Фотовиставку організовують друзі Геннадія Афанасьєва, аби привернути більше уваги до його справи. На відкритті буде присутня його мати.

 

Нагадаємо, 31 липня засуджений у Росії до 7-річного Геннадій Афанасьєв, якого було доставлено на засідання суду у Ростові-на-Дону (Росія) як свідка у справі Олега Сенцова й Олександра Кольченка, відмовився від попередніх свідчень проти них. Він зізнався, що змушений був дати їх після тиску і тортур. 

 

За версією російського слідства, Олег Сенцов начебто створив в Криму терористичну організацію, яка було структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», «з метою виходу півострова зі складу Росії». Слідчий комітет вважає, що режисер разом з іншими обвинуваченими громадянами України з квітня по травень 2014 року скоїв в Сімферополі підпали офісів громадської організації «Русская община Крыма» і місцевого відділення партії «Единая Россия». Крім того, фігуранти справи обвинувачуються в спробі організації 9 травня 2014 вибуху пам'ятника Леніну в Сімферополі. На суді Олег Сенцов і Олександр Кольченко не визнали себе винними.

 

25 серпня Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (Росія) засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворового режиму, а Олександра Кольченка - до 10 років.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY