detector.media
27.08.2015 09:13
Порошенко затвердив Національну стратегію у сфері прав людини – Рада Європи вітає
Порошенко затвердив Національну стратегію у сфері прав людини – Рада Європи вітає

Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про затвердження Національної стратегії у сфері прав людини», який вдосконалює діяльність держави щодо утвердження та забезпечення прав і свобод людини в Україні. Про це повідомляється на офіційному сайті глави держави.

 

Указом 501/2015 затверджується Національна стратегія у сфері прав людини та даються доручення Кабінету Міністрів України щодо розробки Плану дій щодо реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року та залучення представників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інститутів громадянського суспільства, провідних вітчизняних учених і міжнародних експертів до цієї роботи.

 

«Події Революції гідності засвідчили незворотне прагнення Українського народу до побудови правової та демократичної держави, в якій гарантуються та забезпечуються права і свободи людини. В умовах тимчасової окупації частини території України та військової агресії Російської Федерації в окремих районах Донецької і Луганської областей проблема захисту прав і свобод людини постає особливо гостро. У кризовій ситуації ризики непропорційного обмеження прав і свобод людини зростають, що потребує особливого контролю з боку суспільства», - йдеться в стратегії.

 

Стратегія спрямована на об'єднання суспільства довкола розуміння цінності прав і свобод людини, які захищаються на основі принципу рівності та без дискримінації. Удосконалення системи захисту прав і свобод людини здійснюватиметься з урахуванням як вітчизняного досвіду, так і напрацьованих та апробованих міжнародною спільнотою засад і принципів, активно використовуватиметься досвід Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, правозахисних організацій України, Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, інших міжнародних організацій, а також практика Європейського суду з прав людини.

 

Крім цього, указ визначає терміни та графік щорічного звіту про виконання Плану дій щодо реалізації цієї стратегії та його публічного обговорення та передбачає відповідне фінансування з Державного бюджету України на його виконання.

 

Генеральний секретар Ради Європи (РЄ) Турбьорн Ягланд привітав затвердження Президентом України Петром Порошенком Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року та пообіцяв подальшу підтримку Україні в її здійсненні. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на речника РЄ Даніеля Хольтгена.

 

«Рада Європи співпрацювала з урядом у підготовці стратегії з самого початку. План дій Ради Європи для України на найближчі два роки підготовлений відповідно до пріоритетів, викладених у Стратегії у сфері прав людини, у т.ч. у забезпеченні прав внутрішньо переміщених осіб; дотримання свободи засобів масової інформації та висловлювань; запобігання тортурам і жорстокому поводженню, боротьби з безкарністю, а також підвищення ефективності правоохоронної системи та судової влади», - йдеться у офіційній заяві, переданій речником РЄ.

 

За словами Даніеля Хольтгена, Рада Європи готова продовжувати ділитися своїм досвідом та робити внесок ресурсами в рамках діяльності Ради європейських інститутів, органів спостереження і управління в Києві, на всіх етапах підготовки і реалізації Плану дій відповідно до стандартів Ради Європи щодо втілення Національної стратегії у сфері прав людини в життя.

 

«Цей план буде життєво важливим для забезпечення стабільності, для вирішення проблем, пов'язаних з конфліктами і підвищення довіри населення до влади», - процитував він Турбьорна Ягланда.

 

Варто зазначити, що до категорії особистих прав і свобод людини включають право на вільний розвиток своєї особистості, на повагу гідності, на свободу думки і слова, світогляду і віросповідання, свободу пересування і вибору місця проживання.

 

Нагадаємо, у серпні на засіданні Ради ООН з прав людини анонімне використання інтернету та шифрування особистих даних і засобів комунікації були визнані невід'ємним правом людини. Це випливає з документа, який був ухвалений за підсумками засідання. Члени ради дійшли висновку, що анонімність в інтернеті - один з важливих інструментів, що дозволяє в цифрову епоху вільно висловлювати свою думку.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY