detector.media
23.08.2015 10:53
На Майдані пройшла акція підтримки Сенцова і кримчан-в'язнів Росії
На Майдані пройшла акція підтримки Сенцова і кримчан-в'язнів Росії

У Києві 22 серпня на майдані Незалежності пройшла акція  «Свободу кримчанам - в'язням Росії» на підтримку Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва та інших кримських ув'язнених, які очікують суду в Росії і на окупованій території. Про це повідомляє сайт «Крим.Реалії».

 

На меті вони мали морально підтримати людей, які в ув'язненні відстоюють цілісність і незалежність України. В акції взяли участь друзі ув'язнених, громадські активісти, діячі культури Криму і кримчани-переселенці: лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, урядовий уповноважений з питань Автономної Республіки Крим та Севастополя Аслан Омер Киримли, ідеолог проекту Free Crimea Тарас Березовець, радник міністра інформаційної політики України Сергій Костинський та інші. Вони тримали в руках плакати з іменами в'язнів.


Особливу увагу учасники зібрання акцентували на Геннадії Афанасьєву. Нагадаємо, це ключовий свідок на процесі проти українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких у Росії звинувачують в організації терактів у Криму. Афанасьєв відмовився від своїх свідчень в яких, за версією слідства, він був членом терористичної групи, нібито створеної Сенцовим.
 

«На нього наразі чиниться сильний тиск і він навіть сумнівається, чи зможе витримати ці тортури. Для того, щоб Геннадія підтримати, його друзі вирішили організувати імпровізовану виставку його робіт. І ця виставка добре поєднується з нашою акцією підтримки всіх політичних ув'язнених. Зараз у російському ув'язненні перебуває близько десяти людей - це всі наші кримчани, і ми вийшли потримати їх», - сказала блогерка Єлизавета Богуцька.


Близький друг Геннадія Афанасьєва Ісмаїлов Ісмаїл впевнений, що Афанасьєв «спочатку був героєм» і його «треба було захищати вже тому, що Російська Федерація його незаконно утримувала», а презирливе ставлення до тих, хто співпрацює з правоохоронними органами - це неправильно.

 

«Ми не знаємо, який тиск на них чинився, і не ясно, як інша людина поводилася би у такій ситуації. Я завжди бачив його невинним, ніколи його поведінка не викликало у мене морального осуду, бо треба розуміти ті обставини, в яких він знаходиться. Я вважаю, що його треба було спочатку відстоювати», - говорить приятель Геннадія Афанасьєва.

 

На акції також був присутній заступник прокурора Автономної Республіки Крим Назар Холодницький.
 

«Кожна акція кожного активіста - це хоч і маленький, але крок до деокупації Криму. Україна не повинна забувати в'язнів совісті, які зараз там фактично відстоюють нашу незалежність. Кожен раз, коли проходять подібні акції, нехай в окупантів мурашки по спині бігають, хай знають, що рано чи пізно, а скоріше - рано, ми їх всіх поборемо, і на місці тих в'язнів виявляться вони», - сказав Холодницький.

 

 


 

 

 

 

В четвер 20 серпня російське представництво міжнародної правозахисної організації Amnesty International закликало захистити від тортур Геннадія Афанасьєва. На думку правозахисників, Афанасьєв ризикує зазнати нових тортур і інших форм жорстокого поводження.

 

Тим часом кінодіячі активно виступають на підтримку кінорежисера Олега Сенцова, якому загрожує 23 роки перебування у колонії суворого режиму. До заклику Європейської Кіноакадемії щодо звільнення Олега Сенцова приєдналися українські, польські та російські кіномитці.

 

«Детектор медіа»

Фото - «Крим.Реалії»

 

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY