detector.media
20.08.2015 18:54
Wikipedia відмовилася видаляти матеріал на вимогу Роскомнагляду – можливе блокування енциклопедії
Wikipedia відмовилася видаляти матеріал на вимогу Роскомнагляду – можливе блокування енциклопедії

Виконавчий директор «Вікімедіа РУ» Станіслав Козловський заявив, що Wikipedia після консультацій відмовилася блокувати статтю під назвою «Чарас», присвячену наркотику з конопель, аргументувавши це тим, що основу статті складають матеріали ООН та академічні джерела. Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на публікації низки російських ЗМІ.

 

Таким чином Wikipedia відмовилася виконувати рекомендації Роскомнагляду видалити матеріал з енциклопедії і ухвалене раніше рішення суду в селі Чорний Яр (Астраханська область, Росія), який заборонив цю статтю до поширення в Росії.

 

Wikipedia та її російськомовний сегмент використовують захищене протокольне розширення https, що технічно ускладнює можливість блокування окремої статті сервісу провайдерами. Це, у свою чергу, означає, що на території Росії можуть заблокувати Wikipedia повністю.

 

Станіслав Козловський прокоментував можливе блокування: «Ми (до блокування - ред.) готові з 2012 року, коли був ухвалений закон (ФЗ 139 від 28 липня 2012 року про блокування сайтів - ред.)».

 

Він також пояснив, що рішення суду і рекомендація російського регулятора суперечить суті освітнього проекту: «Сенс Wikipedia - збирати знання і передавати їх людям... Якщо Роскомнагляд вважає, що людям знання не потрібні...».

 

Нагадаємо, у червні 2015 року міжнародна некомерційна організація Wikimedia оголосила про перехід всіх своїх ресурсів (включно з Wikipedia) на захищений протокол HTTPS. Опція доступу до ресурсів Wikimedia з допомогою HTTPS була доступна і раніше. Однак тепер це налаштування стане дефолтним. Підготовка до переходу всіх ресурсів на новий протокол зайняла деякий час і вимагає змін не тільки в коді, але і в апаратному забезпеченні, тобто «залізі» серверів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY