detector.media
18.08.2015 10:44
«Укрпошта» переконує видавців, що доставка преси у 2016 році подорожчає помірно
«Укрпошта» переконує видавців, що доставка преси у 2016 році подорожчає помірно

Під час спеціальної наради за участі в.о. генерального директора УДППЗ «Укрпошта» Ігоря Ткачука,  генерального директора Української Асоціації Видавців Періодичної преси (УАВПП) Олексія Погорєлова, першого секретаря Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергія Томіленка, голови Української гільдії головних редакторів ЗМІ Віталія Адаменка, директора ДП «Преса» Валерія Герасименка та головного консультанта головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, секретаря НСЖУ Олександра Бухтатого були оприлюднені дані щодо конкретних цифр збільшення вартості доставки преси у 2016 році. Про це повідомляє прес-служба «Укрпошти».

 

Як роз'яснив керівник «Укрпошти» Ігор Ткачук, «збільшення вартості доставки одного примірника газети форматом А3 з кількістю поліс 4 складе 9 копійок для загальнодержавних та обласних видань і 8 копійок для місцевих видань. Для 8-полосного видання формату А3 - близько 19 коп. (загальнодержавне видання), 17 коп. (обласне) та 16 (місцеве) відповідно. Далі, на кожні наступні 4 полоси збільшення вартості доставки складатиме 7,5 коп. для загальнодержавних видань та 5 коп. - для обласних та місцевих».

 

УАВПП у свою чергу радить видавцям звертатись напряму до ДП «Преса» та «Укрпошти» для проведення розрахунків вартості доставки на 2016 рік зараз - щоб скласти обґрунтовану ціну на вартість передплати на наступний рік, адже зараз саме час для внесення (чи коригування) цієї інформації у передплатному каталозі на 2016 рік.

 

Крім цього, на нараді обговорювалось питання своєчасності розрахунків з редакціями за отриману передплату. УДППЗ «Укрпошта» та ДП «Преса» зазначили, що докладуть усіх можливих зусиль для того, щоб перерахування грошей видавцям за отриману передплату на видання здійснювалось вчасно, без затримок та ускладнень.

 

 

Інформація про прогнозовану зміну вартості видань внаслідок подорожчання доставки, підготовлена ДП «Преса»

 

Нагадаємо, під час зустрічі з представниками видавничої галузі пресі в.о. генерального директора УД ППЗ «Укрпошта» Ігор Ткачук наголосив, що поштове підприємство змушене піднімати тарифи на доставку преси у 2016 році, оскільки ці послуги є надзвичайно збитковими. Представники громадських організацій, що представляють інтереси медіаринку, визнали, що «Укрпошта» має право на реалізацію ефективної тарифної політики, однак наголосили, що видавці прагнуть будувати партнерські стосунки з національним оператором поштового зв'язку.

 

За словами першого секретаря НСЖУ Сергій Томіленка, обурення редакторів ЗМІ викликало оприлюднення проекту нових тарифів на доставку на сайті Мінінфраструктури без попередніх консультацій з громадськими організаціями та видавцями. Також нарікання викликає намір «Укрпошти» підняти вартість (у відсотках) на доставку місцевих видань більше, ніж для загальнодержавних ЗМІ. Підсумком наради стала домовленість учасників збиратися регулярно - орієнтовно, 4 рази на рік, для обговорення можливостей спільних дій для збільшення продажів та передплати на пресу, а також для обговорення інших актуальних питань для розвитку ринку ЗМІ в Україні.

 

8 липня Міністерство інфраструктури оприлюднило проект наказу «Про затвердження Тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою».  22 липня Українська асоціація видавців періодичної преси (УАВПП) та Національна спілка журналістів України (НСЖУ) звернулись до міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, протестуючи проти можливого підвищення вартості доставки преси. 

 

Водночас ДП «Укрпошта» заявило , що є ініціатором проекту цього наказу. Необхідність підвищення цін на послуги зв'язку в установі обґрунтували зростанням цін на товари, послуги, енергоносії, освітлення та опалення за останній рік.

 

За оцінками УАВПП та НСЖУ, за умови підписання цього наказу збільшення вартості доставки для місцевих ЗМІ складе близько 122%. Асоціація закликала всі ЗМІ приєднатись до обговорення проблеми підвищення цін на доставку преси  та пропонує редакціям надсилати свої листи на адресу Прем'єр-міністра України і на власних розрахунках продемонструвати вплив нових тарифів. За детальною інформацією та консультаціями можна звертатися до офісу УАВПП.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY