detector.media
08.08.2015 09:27
Журналіста Юрія Гукова звільнено з-під арешту на поручительство – Євген Захаров
Журналіста Юрія Гукова звільнено з-під арешту на поручительство – Євген Захаров

Юрія Гукова (Асєєва) звільнено після півтора місяці перебування у СІЗО на особисте поручительство. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

 

Пан Гуков - журналіст, громадський діяч, екс-айдарівець.

 

«Юрія звільнили з Криворізького СІЗО після ухвали Апеляційного суду м. Києва (Вячеслав Дзюбін - головуючий, судді Денис Мосенко, Дмитро Сокуренко) про заміну утримання під вартою на особисте поручительство та рішення суду в Кривому Розі (суддя Юрій Мельник) про негайне звільнення Юрія Гукова з-під варти за статтею 206 КПК.», - зазначив правозахисник.

 

Як акцентує Євген Захаров, Юрія Гукова обвинувачують у вчиненні розбою (частина третя статті 187). Це звинувачення директор Харківської правозахисної групи назвав «безпідставним». «Ще доведеться далі. боротися за його долю і долю трьох його дітей, мати яких розстряліли 23 травня», - додав він.

Нагадаємо, Юрій Гуков був затриманий 23 червня. 25 червня за рішенням суду він потрапив до СІЗО. За даними ХПЗ, розбійний напад, у якому його звинувачують, нібито було вчинено 4 червня 2014 року на громадянина С, який є сепаратистом.

 

За заними ХПЗ, на початку червня четверо айдарівців, у тому числі Юрій Гуков, отримали усний наказ комбата затримати цього сепаратиста: «Виконуючи цей наказ, вони прийшли в квартиру С. При них, природно, була зброя. Але затримувати його не стали: в будинку знаходилася дружина С. і маленький син, дружина підняла крик, збіглися люди. Вони відібрали у господаря квартири ноутбук та мобільний телефон як носії можливої оперативної інформації і пішли. Ні грошей, ні цінностей, ні машини айдарівці не забрали - і не думали це робити. Вони виконували наказ командування».

 

Провадженням займається Головна військова прокуратура України, а розслідування доручено військовій прокуратурі Кривого Рога.

 

Невдовзі після цього випадку в Юрія Гукова виникли розбіжності з керівництвом «Айдару». За даними ХПЗ, пан Гуков виступав проти мародерства і катувань полонених. Через це, як повідомляють правозахисники, пана Гукова арештували і посадили в підвал («Детектор медіа» писала про цей інцидент наприкінці червня 2014 року). Батальйон звинуватив пана Гукова в розкраданні зброї та прицілу до гвинтівки. Зрештою, через кілька днів пана Гукова звільнили з-під арешту, і він залишив «Айдар».

 

Наприкінці серпня пан Гуков переїхав до Харкова і почав працювати в Харківській правозахисній групі журналістом.

 

Дружина Юрія Гукова Ганна, теж журналіст, натомість підтримувала сепаратистів і не захотіла виїжджати до Харкова. Незабаром вона стала прес-секретарем одного з лідерів сепаратистів Олексія Мозгового. Юрію Гукову вдалося забрати до Харкова старшу доньку 12 років, а двоє молодших дітей залишилися в Алчевську з дружиною та її баттками. 

 

23 травня 2015 року дружина пана Гукова загинула разом з Олексієм Мозговим і його оточенням, коли були розстріляні три машини, в яких вони їхали.

 

За даними ХПЗ, Юрій Гуков проводив власне розслідування цього замаху. 23 червня він приніс заяву про злочин - вбивство дружини - у Харківський міськвідділ міліції. Там його й затримали, оскільки він з початку березня 2015 року перебував у розшуку за звинуваченням у розбійному нападі на С.

 

Юрій Гуков проживав у місті Алчевську Луганської області, був організатором проукраїнських мітингів у місті. 2 травня 2014 року вступив до лав батальйону «Айдар», що тільки почав формуватися, був у числі п'яти перших, що заснували батальйон.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY