detector.media
05.08.2015 12:48
Комісія зі свободи слова при Держкомтелерадіо закликала парламент не розглядати два законопроекти у сфері кібербезпеки
Комісія зі свободи слова при Держкомтелерадіо закликала парламент не розглядати два законопроекти у сфері кібербезпеки

Комісія зі свободи слова громадської ради при Державному комітеті телебачення та радіомовлення України на спеціальному засіданні закликала Верховну Раду не розглядати законопроекти  у сфері кібернетичної безпеки. Про це йдеться у прес-релізі комісії, який отримала «Детектор медіа».

 

4 серпня відповідне звернення до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана та лідерів усіх фракцій одноголосно ухвалили глави 20 громадських організацій, журналісти та медіаексперти.

 

Йдеться про законопроекти  №2133а про внесення змін до деяких законів України щодо посилення відповідальності за вчинені правопорушення у сфері інформаційної безпеки та боротьби з кіберзлочинністю та №2126а про основні засади забезпечення кібербезпеки України, внесені на розгляд парламенту 19 червня.

 

Обурення Комісії зі свободи слова громадської ради при Держкомтелерадіо викликала запропонована парламенту норма про те, що слідчі можуть заблокувати сайт, який поширює заборонену законом інформацію, без рішення суду.

 

«Інформаційні сайти в нинішніх умовах - це важливіше, ніж телевізор. І ми можемо тільки уявити, скільки неугодних сайтів, наприклад, в період виборів можуть бути відключені таким чином. Це абсолютно неприпустимі речі. Україна повинна імплементувати в своє законодавство кращу європейську практику, а не штампувати найгірші поліцейські винаходи власних політиків», - коментує голова громадської ради Олександр Човган.

 

Спірними також вважають ще кілька запропонованих до прийняття депутатами норм.

 

Зокрема, як повідомляє комісія, в законопроекті №2133а прописано, що інтернет-провайдерів можуть зобов'язати надавати уповноваженим органам інформацію про своїх абонентів. Операторів зв'язку законотворці запланували зобов'язати за власні гроші встановлювати на своїх мережах технічні засоби, необхідні для проведення дій спецслужбами.

 

На засіданні 4 червня представник Інтернет Асоціації України Олександр Федієнко підкреслив, що ці законопроекти не відповідають європейським стандартам. Зокрема йдеться про норму вилучення у редакції апаратури без рішення суду, якщо, на погляд влади, це несе загрозу безпеці держави.

 

Нагадаємо, 29 липня у Верховній Раді було зареєстровано проект закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за кібертероризм», авторами якого є народні депутати «Блоку Петра Порошенка» (БПП) Володимир Ар'єв, Світлана  Заліщук та Ірина Геращенко.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY