detector.media
05.08.2015 09:32
Помер найвідоміший дослідник Голодомору і сталінських репресій Роберт Конквест
Помер найвідоміший дослідник Голодомору і сталінських репресій Роберт Конквест

Видатний дослідник Голодомору та загалом історії радянського періоду Роберт Конквест пішов з життя у віці 98 років. Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на The Telegraph.

 

Вчений помер від пневмонії 3 серпня у своєму будинку в Пало-Альто (Каліфорнія).

 

Роберт Конквест народився 1917 року у Великобританії. Брав участь у Другій світовій війні, до 1956 року працював на дипломатичній службі. Після цього став письменником.

 

Роберт Конквест 1968 року завершив роботу над книжкою «Великий терор: сталінські чистки 30-х», яка грунтувалась як на офіційних радянських даних, так і на свідченнях українських і російських утікачів від радянського режиму.

 

1986 року він опублікував книжку «Жнива скорботи: радянська колективізація і терор голодом», що розповідає про Голодомор в Україні та на інших територіях СРСР. Радянські громадяни могли отримати доступ до цієї роботи, тільки слухаючи потай радіо «Голос Америки.

 

Дослідник одним з перших передбачив розпад Радянського Союзу.

 

У 2005 році історик був нагороджений найвищою цивільною нагородою у Сполучених Штатах Америки - «Президентською медаллю Свободи».

 

Того ж року Президент України Віктор Ющенко за вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні нагородив Роберта Конквеста орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY