detector.media
24.07.2015 13:14
Кіпрська компанія, яка приватизувала «Укртелеком», пов’язана з одним з власників «Інтера» – «Наші гроші»
Кіпрська компанія, яка приватизувала «Укртелеком», пов’язана з одним з власників «Інтера» – «Наші гроші»

Видання «Наші гроші» за результатами свого розслідування стверджує, що кіпрська фірма Epic telecom invest ltd, яка є ключовою у схемі приватизації та продажу «Укртелекому» олігарху та власнику холдингу «Медіа Група Україа» Рінату Ахметову, пов'язана з кіпрськими менеджерами іншого медіавласника та депутата «Опозиційного блоку» Сергія Льовочкіна («Інтер Медіа Груп»). Про це зазначається на сайті видання.

 

Видання «Наші гроші» нагадує, що в 2011 році, Фонд держмайна продав «Укртелеком» компанії ESU - дочірній фірмі вищевказаного «Епік телекому». В 2013 році «Епік» перепродала групі компанії СКМ пана Ахметова компанію ESU.

 

Після перепродажу «Укртелекому» фірма «Епік телеком інвест лімітед» змінила назву на «Рага істеблішмент лтд» (Raga establisment ltd). Один з її директорів Георгіа Георгіу водночас є секретарем у іншій кіпрській фірмі «Утело холдінг лтд» (Utelo holding ltd), яка фігурує у схемі власності банку «Кліринговий дім».

 

«Кінцевими бенефіціарами цього банку нещодавно визнали себе сестра Льовочкіна Юлія і його одногрупник по інституту Іван Фурсін. У «Кліринговому домі» Сергій Льовочкін тримає вклад на 19 млн грн», - пише видання.

 

Директором «Утело» є Марія Шуфтас, яка також є директором іншої кіпрської фірми «Оскаро інвестментс лімітед» (Oskaro investments limited), власником якої Сергій Льовочкін себе офіційно визнав у декларації про доходи, також вказавши незначну кількість акцій «Укртелекому».

 

Ще одним директором «Раги» є Адріана Піас, яка очолює  також фірми Arakua ltd, Bokar ventures ltd и Kilchoman ltd, які володіють вертольотами групи Дмитра Фірташа. У цих фірмах ще одним директором є Джордж Вілсон Говард - співдиректор Centragas holding limited» на яку було записано 50% акцій «Росукренерго».

 

«Офіційно «Центрагаз» представляла Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна у компанії, яка на паях з російським «Газпромом» у 2000-х роках була монопольним постачальником газу в Україну. Також у «Центрагазі» співдиректором є вищезгадана Марія Шуфтас», - повідомили «Наші гроші».

 

Окрім цього Адріана Піас очолює ще одну фірму «Слансан холдінгс лтд» (Slansan holdings ltd), яка виступила засновником українського ТОВ «Акванова». Директором «Акванови» є Ігор Тинний, який товаришує з паном Льовочкіним.

 

Нагадаємо, зараз Генеральна прокуратура України веде карну справу про незаконну приватизацію «Укртелекому», яка стала офіційною причиною для подання колишнього президента України Віктора Януковича у розшук через Інтерпол. За словами депутата від «Блоку Петра Порошенка», коли шнього журналіста Сергія Лещенка, у цій справі проходять декілька олігархів-медіавласників. Депутат стверджує, що реальними власниками австрійської компанії EPIC, яка купила «Укртелеком» у 2011 році, були Рінат Ахметов (власник холдингу «Медіа Група Україна»), Сергій Льовочкін та Дмитро Фірташ (власники «Інтер Медіа Груп») і сам Віктор Янукович.

 

Після оприлюднення цих даних, Сергій Льовочкін і СКМ розповсюдили свої заяви про непричетність до приватизації «Укртелекому».

 

Нагадаємо, у 2013 році офіційним власником «Укртелекому» став Рінат Ахметов.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY