detector.media
21.07.2015 08:59
В Україні створено нову ініціативу - Європейську асоціацію якісної журналістики

Співпраця кількох українських, австрійських, молдовських, румунських та німецьких вищих навчальних закладів у рамках проекту Темпус-IV «Крос-медіа і якісна журналістика», яка тривала три роки, завершено створенням міжнародної медіаорганізації - Європейської асоціації якісної журналістики.   

 

На зборах ініціаторів асоціації в Інституті журналістики у Києві було обговорено місце і завдання нової організації в контексті підвищення якості ЗМІ Східної Європи, правову форму, робочу назву організації - Європейська асоціація якісної журналістики.  Головою організації обрано директора Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка Володимира Різуна та представників у кожній з країн-учасниць - в Україні та у Молдові.

 

На зборах німецьких партнерів представляли журналіст Ральф Кендльбахер і завідувач кафедри комунікацій Університету Пассау (Баварія) професор Ральф Гольфельд. Від Молдови ініціативу підтримали викладачі журналістики двох кишиневських вишів, від України - Інститут журналістики КНУ ім. Т. Шевченка, «Академія української преси» (АУП), факультет систем і засобів масової комунікації Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара та кафедра журналістики Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича.  

 

«Криза в Україні показала, що інвестиції в якість журналістики є інвестиціями у достовірність, незалежність і у підвищення довіри суспільства до медіа. Якість журналістики - це дещо більше, ніж просто щоденна робота в медіа. Це засіб медійної демократії, який працює на формування відкритого прозорого суспільства. Якість журналістики при цьому визначає спільні європейські цінності і гарантує баланс влади», - сказав один із засновників нової медіаінституції Ральф Кендльбахер.

 

Міжнародна організація якісної журналістики у Східній Європі спрямовуватиме свої зусилля на інституційне закріплення усвідомленої необхідності такого розуміння медіа. Планується створити платформу для університетів і медіаіндустрії, зміст і користь якої полягатиме у якісній взаємодії журналістської освіти та виробництва, запровадженні проектів медіаосвіти. Загалом це буде інвестицією у розвиток суспільної демократії.

 

Відомо, що підтримувати якісну східноєвропейську журналістику готова організація «Репортери без кордонів».    

 

Наприкінці липня ініціатори зберуться у Чернівецькому національному університеті ім. Юрія Федьковича  на міжнародну конференцію, де обговорять наступні кроки у розвитку Європейської асоціації якісної журналістики та шляхи досягнення якісних стандартів у ЗМІ.

 

Любов Василик для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY