detector.media
20.07.2015 16:49
Російський журналіст Айдер Муждабаєв став заступником гендиректора телеканалу ATR
Російський журналіст Айдер Муждабаєв став заступником гендиректора телеканалу ATR

Російський журналіст Айдер Муждабаєв, який у червні звільнився з посади заступника головного редактора газети «Московский комсомолец» і переїхав до Києва, призначений заступником генерального директора кримськотатарського телеканалу ATR Ленура Іслямова, який також є власником каналу. Цю інформацію «Детектор медіа» підтвердив особисто пан Муждабаєв.

 

За його словами, він приступив до роботи на новій посаді із сьогоднішнього дня, 20 липня, і відповідає за формування інформаційної політики каналу. Саме 20 липня на ATR відновлюють вихід інформаційні програми - випуски новин «Заман» о 17.30, 19.30 і 21.30 трьома мовами - кримськотатарською, українською та російською.

 

Як відомо, нещодавно головним редактором інформаційних програм телеканалу ATR став Осман Пашаєв. Пан Муждабаєв уточнив, що вони з паном Пашаєвим розподілятимуть обов'язки: «Я займаюся інформаційною політикою, а Осман Пашаєв - безпосередньо інформаційним мовленням».

 

У Києві, звідки ATR відновив своє мовлення, працює інформаційна редакція каналу, яка переїхала з Криму, розповів пан Муждабаєв. Київська студія каналу розташована на вулиці Вавилових, 15. В інформаційній службі працює близько 10 осіб.

 

Тим часом у Криму працює продакшн телеканалу ATR (інша юридична особа), у якого телеканал буде закуповувати неінформаційний контент.

 

«У Києві працює той самий телеканал ATR, який мовив раніше з Криму. Але мовлення з Криму стало неможливим через те, що російська влада не продовжила йому ліцензію. По суті, це своєрідна депортація. Частина колективу переїхала до Києва - це співробітники новинного мовлення. А в Криму залишилася працювати інша компанія, яка буде займатися продакшном. Вони вироблятимуть культурологічні програми, документальні фільми, які ми будемо закуповувати для показу. До новинного мовлення, яке відбувається з Києва, продакшн не має стосунку», - розповів пан Муждабаєв.

 

ATR хоче зберегти всі програми, що раніше виходили на каналі. Але поки що розповісти про сітку мовлення заступник гендиректора не може через можливі перешкоди в роботі продакшну в Криму.

 

«Ми хочемо зберегти максимум програм, які були в нас у Криму. Але ATR стикається з різними перешкодами. Наприклад, складно стало проводити в Криму дитячий пісенний конкурс, відбувається чиновницький спротив. Тобто деякі речі ми не зможемо знімати в Криму - ці речі ми будемо робити в Києві», - каже пан Муждабаєв.

 

ATR коригуватиме свої дії та плани, виходячи з того, які буде мати можливості для розвитку. «Зараз, на початковому етапі, дуже складно сказати, що буде. Тому що співробітникам каналу погрожують обшуками, ми не виключаємо силового впливу. Влада, що зараз править у Криму, здатна на будь-які протиправні дії. Вони будуть створювати для нас усілякі труднощі, які тільки можуть», - припускає заступник гендиректора.

 

Айдер Муждабаєв розповів, що йому запропонував працювати на ATR власник і генеральний директор каналу Ленур Іслямов. «Це відбулося вже після того, як я звільнився в Москві», - уточнив пан Муждабаєв.

 

«Я вважаю, що в даній ситуації вибору немає. Тому що я кримський татарин, - пояснює журналіст своє рішення прийняти цю пропозицію. - Коли моєму народу влаштували такий інформаційний геноцид, а я, до того ж, журналіст, я повинен усі свої сили, свої знання, своє ім'я на цю справу покласти. Тому що ніхто інший кримським татарам допомагати не буде - тільки ми самі».

 

Нагадаємо, 18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації згідно з російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва (супутник Astra 4A), на підставі чинних ліцензій Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Після цього окупаційна влада Криму включила телеканал ATR до списку медіа, яким не дозволено працювати на масових заходах на півострові.

 

У липні новопризначений головний редактор новин телеканалу ATR Осман Пашаєв анонсував, що новини «Заман» відновлять вихід на каналі з 20 липня тричі на день.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY