detector.media
16.07.2015 15:51
Щотижневі виступи Яценюка на центральних каналах транслюються на підставі закону – відповідь уряду на запит депутатів
Щотижневі виступи Яценюка на центральних каналах транслюються на підставі закону – відповідь уряду на запит депутатів

Щотижневі 10-хвилинні виступи прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка на центральних телеканалах транслюються на підставі закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Про це йдеться у відповіді Секретаріату Кабінету Міністрів України на звернення Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики, копія якого є в розпорядженні «Детектор медіа».

 

«З метою забезпечення реалізації права засобів масової інформації на висвітлення діяльності уряду, Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів щотижнево готує 10-хвилинне інтерв'ю (коментарі) прем'єр-міністра України з актуальних питань діяльності Кабінету Міністрів та оперативно надає цю інформацію засобам масової інформації», - йдеться у відповіді.

 

 

 

 

Нагадаємо, з 21 червня в ефірі семи українських телеканалів («Україна», ICTV, «1+1», СТБ, «Еспресо TV», «UA: Перший» і 5 канал) з'явилася програма «10 хвилин з прем'єр-міністром», у якій щонеділі Арсеній Яценюк розповідає про реформи та роботу уряду.

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні 15 липня вирішив рекомендувати прем'єр-міністру України надалі забезпечити щоденне інформування громадськості про діяльність уряду, «враховуючи важливість відкритості та прозорості у роботі Кабінету Міністрів України для різнобічного й оперативного інформування громадськості, залучення її до процесів прийняття управлінських рішень». Про це повідомляє сайт комітету.

 

Перший заступник голови комітету Ольга Червакова («Блок Петра Порошенка») на своїй сторінці у Facebook повідомила, що це рішення приймалося жартома, оскільки члени комітету так і не дізналися від уряду, чи є в Кабміну укладені угоди з телеканалами, на підставі яких щонеділі транслюються такі виступи, яким коштом оплачується ефірний час комерційних мовників, скільки це коштує платникам податків та чи нема там втручання в редакційну політику чи примусу до показу.

 

«Політичні соратники Яценюка з НФ вдавали, що нічого дивного в цьому не бачать, лише відкритість влади. Вікторія Сюмар повідомила наступне: ніяких грошей Кабмін телеканалам не платить, а сама програма з ведучим Яценюком виробляється для сайту Кабміна, а вже звідти телеканали "з власної доброї волі" беруть програму і ставлять до себе в ефір. Самі», - розповіла пані Червакова.

 

Після цього, за її словами, член комітету від «Блоку Петра Порошенка» Богдан Онуфрик запропонував рекомендувати Арсенію Яценюку щодня виступати по телевізору, і не декількох телеканалах, а по всіх. А член комітету від «Батьківщини» Олександр Абдуллін ще й запропонував встановити веб-камери в кабінеті, в машині та вдома в прем'єр-міністра.

 

Як пояснила пані Червакова, регламент передбачає ставити на голосування озвучені пропозиції. «І голові комітету нічого не залишалось, як поставити пропозицію Онуфрика на голосування, попри всю її очевидну абсурдність і знущальність. "Рекомендувати Кабінету Міністрів запровадити щоденні виступи прем'єр-міністра Арсенія Яценюка по всіх каналах телебачення" - таке рішення комітету надійде в Кабмін. Пропозицію Абдулліна голосувати вже не стали. Хоча ідея гарна», - написала пані Червакова.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY