detector.media
14.07.2015 12:26
ООН та медійні організації обговорять проблему «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ
ООН та медійні організації обговорять проблему «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ

Представництво Верховного комісара ООН з прав людини ініціює проведення міжнародної конференції, присвяченій проблемі «мови ворожнечі» в українських і російських ЗМІ у зв'язку з розгортанням військового конфлікту на сході України. Про це «Детектор медіа» повідомив перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

 

13 липня в Женеві під час попередньої зустрічі начальника відділу з питань боротьби з дискримінацією Управління Верховного Комісара з прав людини Юрія Бойченка з представниками медіа-організацій України та Росії сторони домовилися про проведення конференції на цю тему в жовтні.

 

Україну на цій зустрічі представляли Сергій Томіленко та член комітету Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ) і представник організації в Комісії з журналістської етики Анна Андрієвська, а Російську Федерацію - секретарі Союзу журналістів Росії Надія Ажгихина і Тимур Шафер.

 

Учасники зустрічі відзначили, що військовий конфлікт в Україні актуалізував проблему присутності «мови ворожнечі» в українських та російських ЗМІ, яка збільшує ненависть громадян цих країн один до одного. Тому ця проблема загрожує глобальними наслідками і вимагає втручання і реакції не тільки медіа-організацій у своїх країнах, а й міжнародного співтовариства.

 

За задумом ініціаторів, майбутня конференція повинна стати незалежним майданчиком для обговорення зазначеного питання представниками професійного спільнот обох країн, а також вироблення механізмів вирішення проблеми.

 

На захід планується запросити експертів, які працюють над проблемою "мови ворожнечі" в ЗМІ та порушення професійних стандартів журналістики, а також представників редакцій з України та Росії.

 

Пан Томіленко зазначив, що своєрідним «відбором кандидатів» на участь у конференції від України стане захід на цю ж тему, яку проведуть в Києві НСЖУ і НМПУ.

 

«До участі в ній запрошуються всі охочі представники ЗМІ та медіа-організацій, які займаються проблемою "мови ворожнечі" в медіа і можуть представити інформацію (по можливості презентацію) про це. Детальніше про дату і місце проведення конференції буде повідомлено додатково», - зазначив пан Томіленко.

 

Нагадаємо, остання Міжнародна конференція з безпеки журналістів, у якій взяли участь представники українських та російських медіа-організацій, відбулася у Відні всередині травня. Експерти зосереджували увагу на таких питаннях, як безпека і журналістська етика, інформаційна війна та пропаганда, розробка практичних інструментів та рекомендацій щодо роботи в умовах конфліктів. Українські медійники закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні. ОБСЄ наголосила на необхідності припинення маніпуляцій та пропаганди у ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY