detector.media
07.07.2015 18:25
Документалістка Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури РФ
Документалістка Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури РФ
У епізоді її фільму «Варя», посвідчення на який відкликано у Росії, згадується «Правий сектор»

Російська кінорежисер-документаліст Олена Полуніна звернулася з відкритим листом до міністра культури Володимира Мединського, у якому  просить роз'яснити процедуру визначення того, чи є в аудіовізуальному творі «висвітлення екстремізму». Про це повідомляє Kinote.

 

У червні стрічка Олени Полуніної «Варя» потрапила в число заборонених для російського глядача картин. Як розповіла пані Полуніна в своєму інтерв'ю, продюсер фільму  отримала листа Мінкультури РФ, у якому говорилося, що прокатне посвідчення у фільму відкликають через «висвітлення діяльності екстремістської організації».

 

Перед цим кінокартину було представлено у конкурсах російських кінофестивалів «Докер» і «Рух», а також  показано в рамках російських програм Московського міжнародного кінофестивалю. Після відкликання прокатного посвідчення творці фільму вирішили викласти його у відкритий платний доступ на відеохостингу Vimeо.

 

Дія стрічки відбувається навесні 2014 в Україні, куди їде проста вчителька математики з Москви, щоби познайомитися з українськими друзями за листуванням. Героїня фільму зустрічає різних людей, в тому числі - і політичних активістів. Так, в одному з епізодів йдеться про «Правий сектор».

 

У своєму листі Олена Полуніна зазначає, що стрічка є «об'єктивно гуманістичною картиною», яка при цьому була знята «без будь-якої держпідтримки». Також Полуніна ставить питання пану Мединському про те,  яка в принципі процедура визначення того, чи є в аудіовізуальному творі «висвітлення екстремізму».

 

«Лишається гадати, невже коротка поява на екрані активістів забороненої в РФ, але щодня демонстрованої на екранах ТБ організації (до речі, за сюжетом вона заарештувала і героїню, і знімальну групу) так перелякало чиновників?», - пише Олена Полуніна.

 

Нагадаємо, цього річ  картина Олени Полуніної «Непал форева» перемогла в конкурсі CinemaXXI Римського кінофестивалю, брала участь в російських програмах ММКФ,

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY