detector.media
03.07.2015 13:54
Стан свободи слова в Україні почав покращуватися — моніторинг ІМІ за перше півріччя
Стан свободи слова в Україні почав покращуватися — моніторинг ІМІ за перше півріччя

Фізична агресія щодо журналістів в Україні почала зменшуватися: за перше півріччя року в Україні експерти Інституту масової інформації (ІМІ) зафіксували 23 напади на журналістів, що майже в 11 разів менше, ніж за відповідний період минулого року (249 нападів), і в півтора менше ніж за друге півріччя 2014 року (37 нападів).  Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

 

Найгіршим регіоном України з погляду дотримання свободи слова лишається окупований Крим, там зафіксовано 29 порушень - більше ніж у будь-якому іншому регіоні України. Для порівняння, на непідконтрольних Україні територіях Луганської і Донецької областей зафіксовано 10 порушень.

 

За даними ІМІ, також зменшилась кількість перешкоджань законній професійній діяльності журналістів: за перші півроку в Україні було зафіксовано 34 таких випадки (за друге півріччя 2014 року - 47 випадків). Зафіксовано також зменшення випадків цензури та ненадання доступу до важливої інформації - 25 випадків (порівняно із 39 у другому півріччі 2014 року), зменшилась кількість погроз і залякувань - 22 факти за перше півріччя, порівняно до 48 за відповідний попередній період.

 

Як розповіла експертка ІМІ Катерина Дячук, за останні півроку найбільшу кількість порушень зафіксовано у категорії перешкоджання професійній діяльності журналістів. «З 34 випадків найбільше перешкоджали журналістам представники судової гілки влади (7 випадків), далі охоронці, як у приватних, так і у державних закладах (5). Також "відзначились" депутати міськрад та працівники облдержадміністрацій (4 та 3 випадки відповідно). Найчастіше перешкоджали журналістам у Миколаєві (5 випадків), на Закарпатті (4), та у Києві, Рівному, Одесі і Кіровограді (по 3 випадки відповідно)», - сказана вона.

 

Нападали найчастіше за ці півроку на журналістів на Одещині (6 випадків), далі йде Чернігівщина (3) та Черкащина, Харківщина, Львівщина та Київщина (по 2 відповідно).

 

Нападали та били журналістів переважно невідомі - 5 таких випадків за півроку. Далі йдуть депутати сільрад та райрад і люди у камуфляжі (по 3 випадки), а також герої сюжету, представники «ЛНР», «ДНР» та активісти - по 2 випадки відповідно.

 

«Не дивлячись на кількісні показники, які свідчать про певне покращення ситуації зі свободою слова в України, ситуація все ж лишається тривожною. Швидше за все, зменшення фізичної агресії і тиску на журналістів пов'язане із відсутністю у цей період яскравих політичних подій, виборів, та більш-менш стабільною ситуацією на сході України. На жаль, відсутні зовнішні фактори, які б свідчили про системну стабілізацію ситуації - йдеться про системні покарання нападників на журналістів, розслідування таких справ. Це дає підстави говорити, що покращення свободи слова є швидше ситуативним», - заявила виконавча директорка ІМІ Оксана Романюк.

 

 

З повним описом випадків, що увійшли до Барометру свободи слова за останній місяць, можна ознайомитись за посиланням.

 

Нагадаємо, у червні основним порушенням прав журналістів в Україні стали випадки перешкоджання журналістській діяльності - 8. Кількість таких порушень вже другий місяць поспіль залишається однаковою (у травні - 8, у квітні - 5, у березні - 4 випадки, у лютому - 8, у січні - 1). Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації (ІМІ) «Барометр свободи слова».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY