detector.media
24.06.2015 16:05
На ювілейний кінофестиваль «Молодість» організаторам необхідно залучити $ 600-700 тис.
На ювілейний кінофестиваль «Молодість» організаторам необхідно залучити $ 600-700 тис.

За оцінками генерального директора київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрія Халпахчі, цього року на ювілейний 45-й кінофорум необхідно залучити $ 600-700 тис. Про це він розповів у коментарі «Детектор медіа».

 

 «З огляду на ситуацію в країні, хочеться робити фестиваль хоч і скромним, не купецького розмаху, та повноцінним і для професіоналів, і для глядачів. Але для збереження програми «Молодості» потрібні кошти на переклади фільмів, сплати коштів за права показу. І кожна запрошена зірка - це окремий бюджет», - сказав генеральний директор кінофестивалю.

 

Як уточнив Андрій Халпахчі, минулого року фестиваль пройшов зі скромним бюджетом - $ 300 тис. «В ідеалі, бюджет мав би складати мільйон доларів, однак на такі кошти ми не сподіваємося. Сьогодні й приватні спонсори відчувають проблеми у своєму бізнесі, особливо, якщо він постраждав на сході України», - розповів пан Халпахчі. Він додав, що останні кілька років оргкомітет планує свої заходи й програму, виходячи з наданих коштів, а не навпаки.

 

На його думку, формула формування бюджету «Молодості» могла би повторювати досвід міжнародних кінофестивалів, де 30% коштів вкладає держава, 30% - органи міської влади, 30% - приватні спонсори. Ще 10% надходжень можна залучати від продажу квитків на фестивалі.

 

Під час прес-конференції МКФ «Молодість» 24 червня заступник міністра культури Ростислав Карандєєв повідомив, що цьогоріч фестиваль фінансуватиметься не лише коштами оператора цього проекту - Державного агентства України з питань кіно, а й додатково Міністерством культури. «Запланованої минулого року суми в 450 тис. грн уже недостатньо. Міністерство перегляне фінансування фестивалю», - сказав пан Карандєєв.

 

Інша учасниця прес-конференції, директор департаменту культури Київської міської держадміністрації Діана Попова сказала, що КМДА готова надавати кінофестивалю не лише фінансову підтримку. «Наприклад, ми сприяли організації цієї прес-конференції, що проходить у Музеї Києва», - розповіла вона.

 

Остаточний бюджет ювілейного кінофестивалю «Молодість» стане відомим у вересні.

 

Відповідаючи на запитання «Детектор медіа», Андрій Халпахчі розповів, що «Молодість» не конкурує з Одеським міжнародним кінофестивалем. «Щодо державного фінансування я не бачу конкуренції, - сказав пан Халпахчі. -  Вона існує більше у творчих планах - у пошуку фільмів. Два фільми, які ми хотіли включити до своєї програми, вже потрапили до ОМКФ. Але ця конкуренція підігріває нас і до нової роботи».

 

Нагадаємо, минулого року ОМКФ пройшов без державного фінансування, не залучено його і в 2015-му.

 

Також пан Халпахчі додав: «У нас дуже гарні стосунки з ОМКФ, я збираюся на чотири дні, на які запросили,  поїхати. Одеський фестиваль дуже важливий для цього регіону».

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY