detector.media
23.06.2015 12:00
Вийшов перший роман українського журналіста Олега Полякова
Вийшов перший роман українського журналіста Олега Полякова
Київське видавництво «Країна мрій» випустило дебютний роман українського журналіста Олега Полякова «Рабині й друзі пані Векли». Це перший великий художній твір автора, котрий до цього мав прозові публікації лише в періодиці, зокрема в журналах «Кур'єр Кривбасу», «Школа Вільних Мистецтв», деяких інтернет-виданнях.

 

Автор вважає свій роман спробою побудови альтернативного світу, який би не послуговувався поняттями реальності, як це, на його думку, робить журналістика, а мав би цілком самодостатню логіку і власні закони. «Проза - це снігова куля, що котиться з гори, з неминучістю збільшуючись в обсязі і підминаючи під себе все більше слів, подій, ситуацій, сюжетів. Автор повинен максимально стримувати свою волю і не втручатися в цей сакральний рух до його логічного завершення», - вважає Олег Поляков.

 

На питання, про що його роман, автор відповів: про долю. «Доля веде покірного, непокірного доля тягне», - сказав колись Сенека, і з того часу нічого не змінилось. Це роман про долю, яка завжди незбагненна і має свою етику й естетику. Можна сказати, що доля є головною дійовою особою цього твору», - наголосив Олег Поляков.

 

«Хрещеними батьками» роману стали відомий письменник Юрій Андрухович і журналіст Андрій Куликов.

 

Юрій Андрухович звернув увагу на непритаманну новачкам майстерність автора: «Дебютний роман Олега Полякова читається так, наче автор насправді не дебютант, а досвідчений і вмілий майстер оповідацтва. Іноді закрадається думка про містифікацію, яку, проте, найкраще відганяти геть: зрештою, яка різниця? Головне - що на цьому світі одним хорошим романом більше. А якщо все-таки і справді дебют, то маємо додатковий привід для радості - далі буде».

 

Андрій Куликов виділив детективну основу головних ліній роману: «Це роман несподіванок - що стосуються сюжету, персонажів і трактування цінностей. Знайомі, здавалося б, поняття набувають нових значень. Автор, ретельно виписуючи події, втім, залишає чимало простору читацькій уяві: адже про те, що і як відбудеться на наступній сторінці, можна лише здогадуватися. І це захопливо».

 

Втім, деякі видавництва не наважились друкувати роман, мотивуючи це тим, що твір не має чіткого жанру, а відтак - і цільової аудиторії. Однак редактор видавництва «Країни мрій» Наталя Тисовська має іншу думку з цього приводу: «Рабині й друзі пані Векли» - роман нестандартний, атмосферний, фантасмагоричний, з гарними характерами, гумором, написаний доброю образною мовою. І головне - це такий собі мейнстрім, який цілком може мати і комерційний потенціал. Мені здається, твір має шанси отримати чимало схвальних відгуків».

 

Роман «Рабині й друзі пані Векли» можна придбати в книжкових мережах КС, «Буква», книгарні «Є», в інтернет-магазині knigka.ua та інших.

 

Наразі автор працює над другим своїм романом.  

 

Олег Поляков є співробітником прес-служби українсько-швейцарського фонду Risk Reduction Foundation. Раніше працював в Українськый асоціації видавців періодичної преси (УАВПП), був редактором газети «Павлоградські відомості», кількох галузевих журналів з бізнес-освіти, «третього сектора», будівництва.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY