detector.media
19.06.2015 11:16
Держкомтелерадіо врахує пропозиції громадськості у реалізації програми «Українська книга»
Держкомтелерадіо врахує пропозиції громадськості у реалізації програми «Українська книга»

Громадська рада при Держкомтелерадіо завершила обговорення запропонованих інститутами громадянського суспільства змін до порядку реалізації бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга». Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак доручив управлінню видавничої справи і преси опрацювати всі пропозиції та врахувати думку громадськості при підготовці нової редакції порядку, повідомляє прес-служба Держкомтелерадіо.

 

Більшістю голосів громадська рада при Держкомтелерадіо підтримала пропозицію Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, що тематичну та змістовну оцінку включених до проекту переліку книжкових видань має здійснювати не експертна рада Держкомтелерадіо, як це відбувається зараз, а наукові, публічні, юнацькі та університетські бібліотеки. Отже Держкомтелерадіо має готувати пропозиції до проекту державного замовлення на наступний рік з урахуванням рейтингового голосування бібліотек України.

 

Громадськість також радить Держкомтелерадіо врахувати пропозиції, висловлені президентом ГО «Форум видавців у Львові» Олександрою Коваль. Зокрема, члени громадської ради вважають, що Держкомтелерадіо повинен проводити експертизу представлених видавцями кошторисів проектів видань до програми «Українська книга». Ці кошториси мають покривати лише прямі виробничі витрати (без загальновидавничих та без планової рентабельності).

 

За такою практикою, на думку громадської ради, видавці подаватимуть на розгляд не лише книжкові проекти, які створюються «під програму», а для потреб ринку, які продаватимуться в книгарнях. Прибуток видавці отримають від дозволеного продажу додаткового тиражу на ринку. Більший наклад здешевить видання.

 

Також доцільно було б, на думку членів громадської ради, ввести обмеження на кількість проектів від одного видавництва, що беруть участь у програмі. Це зробить програму «Українська книга» більш доступною для всіх видавництв, загальна кількість яких перевищує 5 тисяч, захищатиме рівні права видавців на участь у програмі, зробить процес відбору видань більш прозорим.

 

Також, на думку громадськості, має бути вироблений механізм, за яким видавництво втрачатиме право на участь у програмі на певний період у разі, якщо виявиться завищення ним прямих витрат або неналежна якість видання, або відсутність читацького попиту на нього.

 

З протоколом засідання громадської ради при Держкомтелерадіо можна ознайомитись за посиланням.

 

Нагадаємо, у червні перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак заявив, що порядок, за яким зараз відбувається реалізація бюджетної програми «Українська книга», застарів. Про це він сказав на засіданні Громадської ради Держкомтелерадіо, на якому обговорились запропоновані громадськістю зміни до Порядку реалізації бюджетної програми «Випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга».

 

Раніше колегія Держкомтелерадіо ухвалила зміни та доповнення до переліку книжкових видань, передбачених до випуску за програмою «Українська книга» на 2015 рік. У новому переліку містяться видавничі проекти на суму 34,5 млн грн, додаткову виділену з державного бюджету. Раніше, в лютому, колегія Держкомтелерадіо затвердила перелік видань на суму 15,5 млн грн, що були передбачені від початку з державного бюджету на 2015 рік.

 

Доповнення до програми «Українська книга» містять 223 видавничих проекти від 65 видавців. Зокрема, 3 млн 566 тис. грн на 22 видання отримає ТОВ «Видавництво Фоліо», 1 млн 154 тис. грн на 8 видань - ТОВ «Фоліо», 974 тис. грн на 8 видань - ТОВ «Бібколектор» і ще 638 тис. грн. на 4 видання - ФОП Красовицький О. В.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY