detector.media
17.06.2015 16:17
Міжнародна федерація журналістів видала посібник про безпеку журналістів в Україні
Міжнародна федерація журналістів видала посібник про безпеку журналістів в Україні

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна філія Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) представили посібник «Безпека та солідарність журналістів в Україні 2014: Посібник для журналістських об'єднань у кризових ситуаціях». Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ).

 

Однім з авторів видання став голова НМПУ, журналіст Юрій Луканов.

 

Підручник був презентований в межах доповіді на Міжнародній конференції «Безпека журналістів, свобода слова і плюралізм під час конфлікту», яка пройшла 15-16 червня у Відні (Австрія) під егідою ОБСЄ.

 

У передмові посібника розміщено спільну заяву Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ), Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та Союзу журналістів Росії (СЖР) про те, що журналісти - не солдати й вони не мають бути використані як інструменти в інформаційній війні.

 

«Ми стикаємося з протистоянням, образою і звинуваченнями з боку тих, хто хотів би розділити нас і використовувати нас як солдатів інформаційних війн. Але ми продовжуємо наполягати на наших професійних та етичних стандартах, відмовляючись від позиції журналістів в якості комбатантів... Це дає нам надію і перспективу майбутнього - без насильства, ненависті та безкарності», - йдеться у передмові.

 

Голова профспілки Юрій Луканов зазначив, що у в довіднику представлені два погляди, які не завжди збігаються.

 

«У нашій країні ми маємо унікальний досвід роботи медіа в кризових ситуаціях. У цьому посібник ми його узагальнили. Гадаю, він буде корисним як для роботи українських колег, так і для колег з усього світу для розуміння наших реалій», - каже він.

 

Видання було підготовлене за матеріалами філій Міжнародної федерації журналістів в Україні та Росії - НМПУ, НСЖУ та СЖР. Співпраця відбувалася в рамках спільної ініціативи Міжнародної та Європейської федерацій журналістів з документування уроків і досвіду конфлікту в Україні для журналістів. Завантажити довідник англійською мовою можна тут.

 

Нагадаємо, на початку цього року НСЖУ і НМПУ спільно з Міністерством внутрішніх справ України та за сприяння Офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні випустили  посібник, присвячений взаємодії правоохоронних органів і журналістів під час масових заходів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY