detector.media
17.06.2015 13:25
Відсьогодні Україна не перейшла на цифрове мовлення всупереч міжнародній угоді - експерти
Відсьогодні Україна не перейшла на цифрове мовлення всупереч міжнародній угоді - експерти

17 червня поточного року завершився період, за який Україна разом з іншими країнами Європи, Азії та Африки мала перейти на цифровий стандарт ефірного телемовлення. Однак цього переходу так і не сталося. Українські канали продовжують транслювати аналогове мовлення, зазначили учасники прес-конференції, що відбулася 17 червня в «Укрінформі».

 

Експерти та активісти планували перед прес-конференцією відкопати пляшку із вимогами Громадської ради при Національній Раді України з питань телебачення і радіомовлення до регулятора, закопану біля будівлі Нацради рівно рік тому. Вимоги, серед яких - необхідні передумови для переходу на цифрове мовлення - так і не були виконані. Тому вони вирішили не викопувати пляшку до повного переходу на цифру. Учасники акції передали голові Нацради Юрію Артеменку вимоги, які висувалися ще рік тому.

 

«Сьогодні Україна потребує швидких та рішучих дій усіх органів влади, відповідальних за впровадження ефірного цифрового мовлення. Пріоритетами такої діяльності повинні стати забезпечення громадян правом на інформацію, розбудова суспільного та регіонального мовлення», - заявив директор з правових питань МГО «Інтерньюз-Україна» Павло Моісеєв.

 

За його словами, з 2008 року було зроблено дві спроби впровадження ефірної цифри, однак відсутність злагодженості дій ринку, регулятора та інших державних органів, приватні інтереси окремих осіб привели до того, що Україна не виконала взяті на себе зобов'язання.

 

«Україна бездарно витратила ці дев'ять років і не спромоглася організувати перехід на ефірне цифрове мовлення. Держава перевитратила кошти платників податків на систему, яку пізніше скасували. В результаті, Україна опинилася в ситуації, коли будь-який  передавач, що заважатиме нашим країнам-сусідам, буде вимкнений. Таким чином, громадяни не лише не отримали якісну цифрову «картинку»: окремі регіони ризикують залишитися взагалі без ефірного мовлення. В цій ситуації надзвичайно важливо ухвалити зміни до законодавства, які дозволять, хоч і з шаленим запізненням, але все ж унормувати процес переходу на цифру. Зокрема, встановити мінімальні гарантії як для загальнонаціонального, так і для місцевого мовлення», - зауважив експерт Інституту медіа права Ігор Розкладай.

 

За його словами, новий формат мовлення мав принести не лише якісне зображення в телеприймачі, але і забезпечити краще покриття сигналом території України, а також більш ефективне використання радіочастотного ресурсу. Крім того, Україна мала отримати так званий цифровий дивіденд, який можна було б використовувати для впровадження новітніх технологій.

 

«Нацрада з питань телебачення і радіомовлення вирішила відтермінувати початок вимкнення аналогового телебачення орієнтовно на березень 2016 року та відкласти остаточний перехід до цифрового ТБ на 2017-й рік. Причини: монополізм ринку цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2 компанією "Зеонбуд", незрозумілий рівень покриття населення цифровим сигналом, недостатня насиченість ринку цифровими приймачами (сет-топ-боксами), відсутність ліцензій на цифрове мовлення у понад 130 місцевих і регіональних аналогових мовників», - зазначила заступник директора «Детектор медіа» Світлана Остапа.

 

За її словами, нинішній склад Нацради сформувався рік тому і мав достатньо часу на те, щоб навести лад і перезапустити процес переходу на цифрове мовлення. «Нацрада весь рік лише вела переговори з мовниками і спорадично кусала "Зеонбуд", але так і не спромоглася реалізувати цифрову реформу. Зараз потрібно максимально зосередити зусилля Національної ради та інших державних органів і відомств у завершенні переходу з аналогового мовлення на цифрове, щоб це не розтяглося на роки, а було здійснено протягом найближчого року», - підсумувала Світлана Остапа.

 

Прес-конференція проведена за підтримки Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та «Інтерньюз».

 

Нагадаємо, згідно з новою редакцією Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, ухваленого Національною радою з питань телебачення і радіомовлення, вимкнення аналогового телебачення в Україні здійснюватиметься в чотири етапи і в такі строки:

 

І етап: м. Київ, Київська, Житомирська, Рівненська, Волинська, Львівська, Закарпатська області, Автономна Республіка Крим та м. Севастополь - із 17 червня 2015 року;

ІІ етап: Івано-Франківська, Хмельницька, Вінницька, Чернівецька, Одеська області - з 31 грудня 2015 року;

ІІІ етап: Полтавська, Тернопільська, Черкаська, Кіровоградська, Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська, Запорізька області - з 30 червня 2016 року;

IV етап: Луганська, Донецька, Чернігівська, Харківська, Сумська області - з 31 грудня 2016 року.

 

Після 17 червня 2015 року в Україні почнуть вимикати радіоелектронні засоби (РЕЗ), які створюють завади цифровим РЕЗ сусідніх держав.

 

«Детектор медіа»

Фото Олени Захарян

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY