detector.media
09.06.2015 09:33
У травні журналістам найбільше перешкоджали працювати у судах — моніторинг ІМІ
У травні журналістам найбільше перешкоджали працювати у судах — моніторинг ІМІ

У травні ситуація зі свободою слова в Україні лишалася стабільною, приблизно на рівні попередніх місяців. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) за даними власного моніторингу свободи слова, який системно проводиться на території України.

 

За даними ІМІ, у травні було зафіксовано 8 випадків перешкоджань законній професійній журналістській діяльності, при чому, більшість випадків була пов'язана з судовими засіданнями (заборона фіксувати інформацію, безпосереднє перешкоджання у судах). Заважали журналістам працювати практично по всій території України - в Миколаєві, Одесі, Житомирі, Києві, Рівному, Херсоні та Кіровограді.

 

Експерти ІМІ також зафіксували у травні 3 факти побиттів та нападів на журналістів, а також 2 випадки погроз і залякувань.

 

Тим часом, в окупованому Росією Криму триває тиск на незалежних журналістів, у травні ІМІ вдалося встановити 5 таких фактів, усі без винятку вони пов'язані з тиском ФСБ або окупаційної влади.

 

Загалом з початку року в Україні зафіксовано 21 випадок побиття та нападів на журналістів, 26 випадків перешкоджань законній професійній діяльності журналістів, та 7 випадків цензури.

 

Детальніше ознайомитись з «Барометром свободи слова» можна на сайті ІМІ.

 

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск, та кібер-злочини проти ЗМІ і журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов'язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати на сайті ІМІ.

 

Нагадаємо, з нагоди Дня журналіста Інститут масової інформації запустив мобільний додаток «SOS для журналістів» (J-SOS).

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY