detector.media
07.06.2015 12:49
У Санкт-Петербурзі журналісту The New York Times, який пише про фабрику тролів, влаштували підставну фотосесію з неонацистом
У Санкт-Петербурзі журналісту The New York Times, який пише про фабрику тролів, влаштували підставну фотосесію з неонацистом

Частина російських ЗМІ, дізнавшись, що до Санкт-Петербурга прибув кореспондент The New York Times, який займається розслідуванням щодо знаменитої російської «фабрики тролів», намагалися дискредитувати його. Про це фігурант історії, американський журналіст Адріан Чен, розповів у своїй публікації «Агентство».

 

За його даними, до Саннкт-Петербурга пан Чен приїхав завершити своє розслідування. Для цього він, зокрема, проводив зустрічі із нинішніми й колишніми співробітниками «Агентства інтернет-досліджень», яке й відоме в усьому світі як фабрика тролів. Таким чином він познайомився  зі співробітницею англомовного відділу Агенствова Катаріною Аістовою. Зустрітися вона домовилися лише за умови, якщо з нею прийде її брат, розповів у своїй публікації Адріан Чен. У тексті свого розслідування журналіст  детально описав зустріч із пані Аістовою:

 

«Аістова і її брат були незвичайною парою. Вона - невисока молода жінка з каштановим волоссям до плечей, вдягнена у все чорне: светр, легінси, високі чоботи на масивній платформі. Вона наполягла на тому, щоб заплатити за мою каву. «Ви в Росії гість», - заявила вона. Він, у свою чергу, - величезний скінхед з руками, до плечей покритими нацистськими татуюваннями, серед яких виділялася свастика шириною сантиметрів в 15 на лівому біцепсі. «Мій брат схожий на вишибалу», - захихотіла Аістова. На ньому була надіта чорна футболка з емблемою дивізії СС «Тотенкопф», яка займалася охороною нацистських концтаборів. Я запитав його, що означає його футболка. «Тотенкопф», - буркнув він у відповідь. Під час інтерв'ю він сидів навпроти мене і Аістової, не знімаючи темних окулярів і мовчки посміхаючись».

 

Пізніше у російських ЗМІ з'явилися публікації, з яких складалося враження, що журналіст проводить зустріч із відомим неонацистом Олексієм Максімовим на прізвисько «Муха».

 

У рамках статей фігурувало фото, зняті під кутом, з якого в кадрі були лише Адріан Чен та Олексій Максімов. Журналіст припускає, що одне фото зробили через вікно ресторану, а з другого - «вирізали» зображення пані Аістової:

 

 

Фото опубліковано на сайт ФАН

 

«У статті не згадувалася ні Катаріна Аістова, ні «Агентство інтернет-досліджень», - зазначив у своїй публікації Адріан Чен. - Зате автори стверджували, що я нібито зустрічався з Максімовим, бо хотів завербувати його для вчинення провокації проти Росії. Максімов повідомив ФАН, що я «дуже жваво цікавився настроями в середовищі російських націоналістів». Він продовжив: «Йому явно потрібні були історії про те, як кривавий кремлівський режим переслідує вільних російських людей. Я не вперше стикаюся з подібними запитами з боку західних журналістів, але не збираюся допомагати їм у цьому. Багато хто хоче побачити в російських націоналістів "п'яту колону", яка буде діяти за вказівкою з Заходу і змете Кремль». З його слів виходило, що я намагався організувати міні-євромайдан просто тут, в Санкт-Петербурзі».

 

Ці публікації та креатив на задану тему досі збереглися в інтернеті. Замітку друкувала агенція ФАН, прокремлівський сайт «Народные новости», а користувач відео каналу-клона Russia Today виклав відеозапис зустрічі, додавши до неї фотозвинувачення.

 

Журналіст газети «Мой район» Андрій Сошніков (Санкт-Петербург), відомої викривальними публікаціями про «фабрику тролів», висловив припущення Адріану Чену, що російські тролі, довідавшись про можливість резонансної публікації в The New York Times, намагалися максимально дискредитувати автора статті.


Адріан Чен (Adrian Chen) мешкає иа працює в Нью-Йорку. Його публікації виходили в журналах Wired і New York Times Magazine, а також газеті The New York Times. Крім того, Чен як редактор пише статті в журнал The New Inquiry і є засновником клубу IRL Club, в якому люди з інтернету мають можливість зустрітися «в реальному житті».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY