detector.media
05.06.2015 14:57
Петро Порошенко: Суспільство має знати справжніх власників ЗМІ
Петро Порошенко: Суспільство має знати справжніх власників ЗМІ

Президент України Петро Порошенко вважає, що прозорість медіавласності - принципове питання національної безпеки країни, тому він очікує, що парламент найближчим часом проголосує за відповідний закон. Про він заявив 5 червня на прес-конференції, відповідаючи на запитання «Детектор медіа».

 

Журналістка «Детектор медіа» Світлана Остапа поставила главі держави наступне питання: «Як ви ставитесь до того, що в Україні під час інформаційної війни досі існують ЗМІ, які фінансуються непрозоро, можливо навіть з країни-агресора, і належать не тим, хто про це заявляє? Наприклад, холдинг "Вєсті", канал "112" та інші. Чому за рік вашого президентства не зроблено нічого, для того, щоб у нас була реальна прозорість медіавласності, прозорість фінансування медіавласності, адже це дуже важливо для суспільства - знати, хто фінансує те чи інше ЗМІ».

 

Петро Порошенко зазначив, що питання про прозорість медіавласності надзвичайно важливе, особливо під час війни. Втім, за його словами, закон вже довго лежить у Верховній Раді, бо багатьом не подобається, що треба розкривати справжнього власника. «Але сьогодні я очікую, що парламент проголосує закон, яким встановлюється обов'язковість оприлюднення кінцевих беніфіціарів, власників ЗМІ», - сказав Президент.

 

«Мій підхід до цього, починаючи ще з 2003 року, був публічним. Я був першим, хто задекларував себе як власника 5-го каналу. Я перший, хто уклав угоду про редакційну політику і намагався робити це максимально прозоро», - наголосив пан Порошенко.

 

«Щодо "Вєстєй" та "112". Якщо буде доведено, що вони подали неправдиву інформацію в Національну раду, в податкові органи, якщо податкові органи доведуть непрозорість фінансування "Вєстєй", безумовно, країна себе захистить. Я як Президент не буду давати вказівку: "112" закрийте, а цей відкрийте. Це не функція Президента. Ми маємо зробити умови, коли країна здатна демонструвати суспільству, хто є реальний власник і які там є порушення, і вже суд має приймати рішення», - заявив Президент.

 

«Хоча, звичайно, ви розумієте, що мені далеко не подобається абсолютна більшість матеріалів, в тому числі і "Вєсті", хоча я вже рік як їх не читаю», - додав глава держави.

 

Нагадаємо, на прес-конференції Президент Петро Порошенко заявив, що українські ЗМІ працюють «в умовах безпрецедентної свободи слова». Він також закликав ЗМІ, особливо регіональні, до відповідального висвітлення виборів органів місцевого самоврядування.

 

Прес-конференцію Президента України Петра Порошенка 5 червня відвідали 180 журналістів, але жодного представника російських ЗМІ не було акредитовано.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY