detector.media
05.06.2015 13:41
Журналістка Анна Андрієвська відмовилася від ордену «За заслуги»
Журналістка Анна Андрієвська відмовилася від ордену «За заслуги»

Вслід за журналістом інтернет-видання «Ліга.net» Петром Шукліновим від ордена «За заслуги», який є відзнакою Президента України, відмовилася автор «Центру журналістських розслідувань» Анна Андрієвська. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

 

«Вiдмовилася з кiлькох причин. Головна - це усе ж таки етична. Не треба забувати заповiдей журналiста. А окрiм того, прийняти цю нагороду - це визнати себе заслуженiшою за iнших. У питаннi Криму це неприпустимо. Я проти таких градацiй, бо ми усi робимо одну справу!», - зазначила пані Андрієвська.


Анна Андрієвська - кримська журналістка, що пише для низких кримських проектів з материкової України. У березні у її квартирі у Сімферополі (Крим) провели обшук співробітники ФСБ Росії. Анна Андрієвська має статус підозрюваної, редактор «Центру журналістських розслідувань» Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ.

 

Українською прокуратурою відкрито кримінальне провадження щодо незаконності обшуку в квартирі журналістки. Розслідування триває.

 

Звернення Анни Андрієвської підтримала журналістка Наталія Соколенко, яка закликала й інших представників ЗМІ не приймати нагород від президента, аби зберегти незалежність.

 

«Шановні журналісти! Щоб ви не думали про Петра Олексійовича (що він - не Янукович і, взагалі, душечка) в жодному разі не беріть з рук президента нагороди вам яко журналістам, - зазначила пані Соколенко на своїй сторінці у Facebook. - Якщо ви про пожежі врятуєте людину, якщо яко волонтер врятуєте чиєсь життя на лінії вогню, тоді, будь ласка, орден "За мужність", заслуги і так далі - ваш. Але як журналісти - не беріть. Ми - окрема гілка, ми не можемо приймати будь-що від влади, аби зберегти незалежність».

 

Орден «За заслуги» I, II, III ступеня - державна нагорода України для відзначення видатних заслуг громадян в економічній, науковій, соціально-культурній, військовій, державній, громадській та інших сферах суспільної діяльності. Засновано відзнаку 22 вересня 1996 року Указом Президента України Леоніда Кучми № 870/96.

 

«Детектор медіа»

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY