detector.media
04.06.2015 18:18
Дуня Міятович і «Центр журналістських розслідувань» отримали нагороду Press Emblem Campaign
Дуня Міятович і «Центр журналістських розслідувань» отримали нагороду Press Emblem Campaign

Представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Дуня Міятович і українське видання «Центр журналістських розслідувань» (проект  громадської организації «Інформаційний прес-центр») отримали нагороду організації Press Emblem Campaign (PEC). Про це повідомляється на сайті «Центру журналістських розслідувань».

 

Премію присвятили загиблим в Україні журналістам і ситуації зі свободою слова. Її спонсором виступило місто Женева (Швейцарія).

 

Як повідомляє прес-служба організації, рада РЕС вирішила нагородити Дуню Міятович за «посередництво ОБСЄ під час української кризи і за її виняткову особисту прихильність до просування свободи слова в регіоні в цілому».

 

Українська організація отримала нагороду «за самовідданість і мужність своїх членів, які активно захищали свободу засобів масової інформації в надзвичайно складних умовах, особливо в Криму».

 

Нагороди РЕС вручили в Швейцарському прес-клубі в Женеві. Відзнаки отримали особисто Дуня Міятович та виконавчий директор «Інформаційного прес-центру» Людмила Злобіна.

 

«Криза в Україні дуже серйозна, і ми повинні отримувати реальну, збалансовану й об'єктивну інформацію, щоб розуміти ситуацію. Місто Женева має радість підтримати премію РЕС в 2015 році, якою нагороджується робота двох мужніх жінок на захист свободи преси та свободи вираження думок в регіоні», - сказала мер Женеви Естер Алдер.

 

Пані Злобіна подякувала РЕС і Женеві за визнання роботи журналістів. «Дуже важливо знати, що Швейцарія підтримує українських журналістів. На жаль, необхідність такої підтримки об'єктивно існує. Багато журналістів з Криму і Донбасу були змушені залишити свої будинки і виїхати в інші регіони країни, щоб врятувати своє життя або свободу. Незважаючи на всі погрози, інші журналісти продовжують героїчно працювати в цих регіонах, в тому числі, журналісти нашої організації », - сказала вона.

 

Дуня Міятович заявила, що ситуація зі свободою ЗМІ в Україні дуже складна. «Головним питанням свободи ЗМІ в цьому конфлікті є безпека журналістів; журналістам погрожують, їх залякують і на них нападають тільки за лише за те, що вони роблять свою роботу», - зазначила представник ОБСЄ.

 

За даними РЕС, 65 журналістів було вбито в перші п'ять місяців цього року. Це на 22% більше в порівнянні з минулим роком. З початку кризи в Україні в січні 2014 року вже 13 журналістів було вбито з обох боків конфлікту.

 

«Сьогодні важливий день, який знаменує собою великі прагнення РЕС мобілізовувати світову громадську думку на досягнення конкретних правових кроків на захист журналістів в конфліктних зонах і небезпечних ситуаціях. Важливо також, що місто Женева спонсорує церемонію нагородження РЕС », - сказала президент PEC Хедйяд Абдель Набі (Hedayat Abdel Nabi).

 

Премія РЕС вручається щорічно в Женеві комітетом РЕС як нагорода людині або організації, які працювали для захисту журналістів та свободи преси протягом минулого року.

 

Нагадаємо, у новій доповіді Amnesty International, опублікованій з нагоди річниці анексії півострова, заявляється, що окупаційна влада Криму використовує широкий спектр тактик залякування, щоб розправитися з інакомисленням.

 

Зокрема 13 березня співробітники ФСБ провели слідчі дії стосовно двох журналістів кримського інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань». Редактор інтернет-видання Наталія Кокоріна була затримана на шість годин в якості свідка. У квартирі за місцем її прописки був проведений обшук. Квартиру кримської журналістки Анни Андрієвської, яка після так званого референдуму про статус півострова залишила Крим і зараз живе в Києві, також обшукали. Згодом керівник «Центру журналістських розслідувань» Валентина Самар повідомила, що Анна Андрієвська має статус підозрюваної, а Наталія Кокоріна - свідка у порушеній в анексованому Криму справі за статтею 280.1 Кримінального кодексу Російської федерації щодо публічних закликів до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ. У квітні ФСБ також допитала кримську журналістку Анну Шайдурову у справі «Центру журналістських розслідувань».

 

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і її регіональна організація Європейська федерація журналістів (ЄФЖ)  звинуватили російську Федеральну службу безпеки (ФСБ) в Криму у переслідуванні  і залякуванні незалежних ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY