detector.media
03.06.2015 19:08
У Києві презентують документальний фільм «Відторгнення. Битва за Україну» про початок війни на Донбасі
У Києві презентують документальний фільм «Відторгнення. Битва за Україну» про початок війни на Донбасі

5 червня, о 19.00 у кінотеатрі «Кінопанорама» відбудеться прем'єра документальної стрічки «Відторгнення. Битва за Україну», присвяченої подіям у Донецькій та Луганській областях минулої весни - «розхитуванню» Донбасу. Про це повідомляють організатори прем'єри.

 

Фільм є результатом співпраці Київського будинку прав людини, Центру громадянських свобод, інтернет-каналу Ukrlife.tv та ініціативи «Євромайдан SOS». Режисер фільму - Людмила Немиря, автор ідеї - Марія Томак.

 

Автори фільму намагаються зрозуміти, як і чому навесні 2014 року на східній Україні почала розгортатися повномасштабна війна.

 

«Стрічка "Відторгнення. Битва за Україну" - це не спроба пошуку винних, хоча така спокуса є. Це спроба проаналізувати основні фактори, які спричинили війну, а також зрозуміти, чому не спрацювати ті фактори, які могли б цю війну зупинити. Це спроба дослідити також фактор насильства, який, на наш погляд, зіграв одну з ключових ролей у тому, що частина України сьогодні перебуває під окупацією», - повідомляють творці стрічки.

 

Знімальна група свідомо не концентрувалася на бойових діях. Під час створення фільму були записані інтерв'ю з більш ніж 50-ма свідками, героями, потерпілими, жертвами подій «Русской весны» на Донбасі. Переважно це представники громадянського суспільства, а також представники місцевих органів влади, правоохоронних органів, які залишилися вірними присязі. «Саме вони є головними нараторами, тими, хто розповідає свою історію, яка насправді є значно масштабнішою історією ключового за останні десятиріччя моменту як для України, так і для Росії та Східної Європи», - наголошують автори фільму.

 

За словами творців стрічки, її назва - «Відторгнення. Битва за Україну» - певною мірою є метафорою подій на сході весни-2014. «Бо однозначну відповідь щодо того, яким же був головний фактор, - знайти складно, - пояснюють автори. - Російська спецоперація? Необачність східноукраїнських олігархів, які не втримали ситуацію? Слабке громадянське суспільство східної України? Брак політичної волі нового політичного керівництва країни? Тотальне зрадництво в лавах правоохоронців та місцевих органів влади? У кожного - своя власна версія, але, здається, однозначним є те, що ця битва - не лише за Донбас, а за виживання України».

 

Нагадаємо, що рік тому, 22 квітня 2014 року, відбулася прем’єра документального фільму «20. Двадцять свідчень про переломний день протистоянь на Майдані», створеного спільними зусиллями інтернет-телебачення UkrLife.tv, громадської ініціативи «Євромайдан SOS» та Української Гельсінської спілки з прав людини за підтримки МФ «Відродження».

 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY