detector.media
21.05.2015 11:53
Верховна Рада затвердила тимчасовий відступ від Конвенції про захист прав людини у зв’язку з агресією РФ
Верховна Рада затвердила тимчасовий відступ від Конвенції про захист прав людини у зв’язку з агресією РФ

Сьогодні, 21 травня, Верховна Рада України прийняла Постанову «Про затвердження Заяви Верховної Ради України «Про відступ України від окремих зобовязань, визначених Міжнародним пактом про громадянські і політичні права та Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод». Про це повідомляється на сайті парламенту.

 

Відповідний проект постанови зареєстровано за №2765. «За» проголосували 249 депутатів, «проти» - 23, «утримались» четверо.

 

Як ідеться у пояснювальній записці, завдання постанови - створити юридичне підґрунтя, спираючись на яке уряд України через Міністерство закордонних справ України зможе повідомити Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй та Генерального секретаря Ради Європи про заходи, які Україна вжила у зв'язку із необхідністю завдання відсічі збройній агресії Російської Федерації.

 

Заява має надати  можливість привести у відповідність міжнародні зобов'язання України до об'єктивних обставин, пов'язаних з агресією Російської Федерації.

 

Проектом схвалюється відступ від зобов'язань, визначених пунктом 3 статті 2, статтями 9, 12, 14 та 17 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права та  статтями 5, 6, 8 та 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

Такі зміни Верховна Рада пропонує на період до повного припинення збройної агресії Російської Федерації та відновлення конституційного ладу й порядку на окупованій території України.

 

Автори законопроекту - народні депутати Оксана Сироїд, Олена Сотник, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Леонід Ємець, Ганна Гопко, Віктор Вовк, Остап Семерак та Борислав Береза. Зазначається, що збройна агресія Російської Федерації проти України створила загрозу існуванню українського народу шляхом порушення суверенітету і територіальної цілісності держави. Це й спричинило необхідність відступити від зобов'язань України за міжнародними договорами.

 

Нагадаємо, 21 травня парламентська коаліція заявила про згоду щодо звільнення з посади Уповноваженого ВР з прав людини Валерії Лутковської.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY