detector.media
20.05.2015 10:39
Роскомнагляд пригрозив санкціями компаніям Facebook, Twitter і Google
Роскомнагляд пригрозив санкціями компаніям Facebook, Twitter і Google

Глава Роскомнагляду Олександр Жаров звернувся до компаній Facebook, Twitter і Google з вимогою виконувати російське законодавство і  заявив: якщо вони продовжать «протиправні дії» в Росії, то закон дозволяє накласти на компанію за це санкції. Про це повідомляє російське видання «Известия».

 

Роскомнагляд веде мову про штрафи та блокування сторінок з так званою «протиправною інформацією». Про свої претензії до соцмереж Олександр Жаров повідомив в листах, направлених 18 травня директору Facebook по взаємовідносинах з органами держвлади в Північній, Східній Європі та Росії Томасу Крістенсену, директору Twitter по публічній політиці в Європі, на Близькому Сході та в Африці Шинейд Максуіні і головному виконавчому директору Google Ларрі Пейджу. Офіційний представник Роскомнагляд Вадим Ампелонський підтвердив відправку відповідних листів.

 

«Подібного роду листи стають регулярною практикою в нашому спілкуванні з іноземними інтернет-компаніями. Зазвичай після відправки таких листів відбуваються певні зрушення в спілкуванні. Сподіваємося, що і в даному випадку компанії відреагують і виконають ті вимоги, які їм неодноразово направлялися», - сказав пан Ампелонський.

 

Раніше заступник керівника Роскомнагляду Максим Ксензов направляв в Google (з приводу сервісів YouTube, BlogSpot і Google+), Facebook (з приводу однойменної соцмережі та Instagram) і Twitter офіційні листи. Він вказував, що ці компанії не дотримуються вимог російського закону про блогерів (так зазвичай називають поправки в закон «Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації»): Facebook, Twitter і Google не представили запитаних даних про добову відвідуваність низки сторінок, а також даних, що дозволяють ідентифікувати власників акаунтів з добовою відвідуваністю більше 3 тис. осіб.

 

У своїх листах пан Ксензов також вказував, що якщо компанії не зроблять дій по видаленню зі своїх сайтів «iнформацiї, що мiстить заклики до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності» або участі в несанкціонованих публічних заходах, то Роскомнагляд буде зобов'язаний «обмежити доступ до інформаційного ресурсу, на якому дана інформація розміщена».

 

Представники Роскомнагляду стверджують, що неодноразово зустрічалися з представниками Twitter, Google і Facebook і роз'яснювали норми російського законодавства, в тому числі закон про блогерів. Проте у російського відомства залишилися претензії до американських компаній.

 

«Враховуючи необхідність прийняття Роскомнаглядом зазначених вище заходів відповідно до російського законодавства, прошу вас в можливо короткі терміни повідомити пропозиції... по позначених проблемних питаннях», - резюмує в листах пан Жаров.

 

Водночас член комітету Держдуми з безпеки та протидії корупції Ілля Костунов впевнений, що карати сервіси треба в першу чергу штрафами.

 

Нагадаємо, у Росії запустили програму «Демон Лапласа», що відслідковує інформацію про потенційні мітинги на сторінках соцмереж.

 

Засновник і генеральний директор Facebook Марк Цукерберг заявив, що мета його соцмережі - об'єднувати людей по всьому світу і давати їм можливість спілкуватися. За словами очільника Facebook, те, що компанія продовжує працювати у країнах із репресивними режимами, допомагає людям. За допомогою соцмережі люди можуть спілкуватися з коханими, навчатися чи шукати роботу, заявив Марк Цукерберг.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY