detector.media
05.05.2015 16:42
У Росії порушили справу проти українського політолога за «заклики до вбивства російських журналістів»
У Росії порушили справу проти українського політолога за «заклики до вбивства російських журналістів»

Слідчий комітет Російської Федерації порушив кримінальну справу проти українського політолога та керівника інтернет-проекту «Хвиля» Юрія Романенка за нібито заклики до вбивства російських журналістів. Про це йдеться в повідомленні Слідчого комітету РФ.

 

Кримінальну справу порушило Управління з розслідування злочинів, пов'язаних із застосуванням заборонених засобів і методів ведення війни, Головного слідчого управління Слідчого комітету РФ за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 33 і пп. «А», «б» ч. 2 ст. 105, ч. 1 ст. 282 Кримінального кодексу РФ (підбурювання до вбивства, розпалювання ненависті або ворожнечі).

 

Слідчий комітет РФ закидає Юрію Романенку, що він на початку квітня перебував на конференції в Гарвардському університеті (Кембридж, штат Массачусетс, США), де публічно заявив про те, що «Збройні сили України повинні вибірково і ретельно знищувати російських журналістів, які висвітлюють ситуацію на південному сході України». А 5 квітня, за даними російських слідчих, пан Романенко розмістив текст виступу на конференції на своїй сторінці у Facebook під заголовком «Як ми в Гарварді про Україну дискутували». Також текст був опублікований і в ЗМІ.

 

На думку слідства, в матеріалі містяться «деструктивні заклики, які схиляють посадових осіб Збройних сил України здійснювати масові вбивства громадян Російської Федерації з числа російських журналістів у зв'язку зі здійсненням ними своєї службової діяльності». Також у висловлюваннях пана Романенко російські слідчі вбачають заклики, що «збуджують ненависть і ворожнечу щодо журналістів Російської Федерації, як до представників соціальної групи».

 

Юрій Романенко, коментуючи у Facebook повідомлення Слідчого комітету РФ, написав:

 

«У зв'язку з цим кілька запитань до Маркіна і всього СКР:

1) На якій конференції в Гарварді Романенко публічно це заявив?

2) Коли стане зрозуміло, що конференції в Гарварді не було, то виникне питання - де Романенко щось заявив?

3) Хто може підтвердити, що заявив Романенко?

4) Що буде, якщо ті, хто може щось підтвердити скажуть, що Романенко нічого подібного в подібному контексті не заявляв?

5) Отже, випливає з цього, що пост Романенко на FB єдиним джерелом інформації для СКР.

6) Чи розуміє СКР контекст поста з якого він взяв окрему фразу?

7) Очевидно СКР розслідував всі резонансні справи, щоб займатися цією фігнею».

 

Нагадаємо, в серпні 2014 року Юрій Романенко заявив, що його інтернет-видання «Хвиля» атакують хакери з Росії, яким вдалося викрасти доменні імена і перереєструвати видання. За його словами, зловмисники намагалися поцупити дані з серверів, але редакції видання вдалося запобігти цьому. Згодом видання було перереєстровано на іншому домені.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY