detector.media
05.05.2015 15:14
Крім Андрія Макаревича канали StarLightMedia записали ролики про уроки війни з Янушем Вишневським і Святославом Вакарчуком
Крім Андрія Макаревича  канали StarLightMedia записали ролики про уроки війни з Янушем Вишневським і Святославом Вакарчуком

На телеканалах СТБ, Новий канал, ICTV, M1 групи StarLightMedia почала виходити друга частина соціальної кампанії «Щоб пам'ятали», у якій про уроки Другої світової війни говорять лідери думок з різних країн.  Про це повідомляє прес-служба групи.

 

Ролики завершуються червоним маком - символом пам'яті загиблих у всіх військових і цивільних збройних конфликтах і словами «Щоб пам'ятали». Таким є заклик першого ролика соціальної кампанії StarLightMedia «Ветерани», у якому показані почуття і спогади людей, які дійсно пройшли Другу світову війну, учасників боїв і ув'язненої концтабору.  Нагадаємо, з 24 квітня до 11 травня в ефірі телеканалів СТБ, ICTV, М1 та Нового каналу транслюється соціальний ролик «Ветерани», присвячений Дню пам'яті і перемоги у Другій світовій війні власного виробництва медіахолдингу StarLightMedia.

 

Друга частина роликів «Уроки війни» стартувала в ефірі 1 травня. Завершити показ роликів планується 11 травня.

 

Нагадаємо, в ефірі телеканалів вже вийшов соціальний ролик «Щоб пам'ятали», у якому знявся російський музикант Андрій Макаревич. До ефіру готуються ще два ролики із серії «Уроки війни» - за участі польського письменника  Януша Леона Вишневського і українського музиканта Святослава Вакарчука.

 

 

Авторами ідеї проекту стали керівники творчих об'єднань СТБ Тала Онищук і Ксенія Бугрімова. За словами авторів, вони зверталися із пропозицією взяти участь у кампанії до багатьох лідерів думок з різних країн, але отримували відмови: публічні люди не хотіли, як їм здавалося, бути «втягнутими у політіку».

 

 

«Якщо український телеканал сьогодні знімає про Другу світову, то це обов'язково політика, - такою були розповсюджена логіка. Ми вдячні Андрію Макаревичу, Янушу Вишневському, Святославу Вакарчуку, що вони розуміють загальнолюдський ракурс цієї теми і діляться своїми неполітичними думками щодо неї», - заявляють автори проекту.

 

«Ми довго шукали, дослухались до себе, намагалися відчути, про що саме нам хочеться сказати людям у річницю дня великої перемоги. І зрозуміли, що найважливіше - це нагадати про ті страшні уроки, які людству довелося вивчити у цій війні. Нагадати про те, наскільки це страшно. Яка велика біда трапилась. Якою кривавою ціною далися людям ці уроки. В Україні немає сім'ї, яку б оминула війна. І це не розповсюджена фраза. Загинув кожен п'ятий українець - у кожній родині за кимось плакали. Це те, про що не можна забувати, як нам здається. Через це були вибрані ті, чиє слово змушує багатьох різних глядачів задуматися, а не відмахнутися від чергового соціального ролика», - сказала Тала Онищук.

 

Творча група підкреслює, що кожен з учасників кампанії «Щоб пам'ятали» - це емоційний провідник, який пропускає через себе все, про що говорить, переживає кожну подію, кожний факт, кожну цифру і розуміє, що стоїть за кожним словом. Саме це і лягло в основу ідеї роликів «Уроки війни».

 

Польський письменник Януш Леон Вишневський називає найстрашнішим уроком Другої світової концтабори. Він називає кількість тих, хто знайшов в них смерть, це тисячі і мільйони: «Крізь всі концентраційні табори Європи, такі як Заксенхаузен, Бухенвальд, Дахау, Собібор, Берген-Бельзен, пройшли 18 мільйонів людей, вижили ж лише 7 мільйонів».

 

Святослав Вакарчук піднімає тему втрат серед мирного населення в Україні: «За роки Другої світової війни загинув кожен п'ятий українець. Всі ті, хто щиро боровся проти нацизму, заслуговують на нашу пам'ять і шану. Незалежно від того, під якими прапорами вони виходили на свій смертний бій».  

 

Тетяна Пастушенко, к.і.н., старший науковий співробітник відділу історії України періоду Другої світової війни Інституту історії НАН України сказала: «Наші уявлення про Другу світову війну в Україні - що гинули на фронті. Насправді, найбільша кількість людей - українських євреїв, радянських військовополонених - загинули без зброї в руках, були безжально розстріляні у полі поблизу свого рідного міста чи села, померли від голоду та хвороб за колючим дротом таборів».

 

Знімальна група роликів «Уроки війни»: режисер-постановник Ксенія Бугрімова, режисер Людмила Мельник,  сценарист Тала Онищук, оператор Андрій Євстратенко. Пост-продакшн - Максим Лисенко, Олександр Сербін, Павло Лєбєдев

 

Нагадаємо, цього року Держкомтелерадіо закликав ЗМІ підтримати нову традицію відзначення 8-го та 9 травня в дусі пам'яті та примирення.

 

За ініціативи уряду український кінорежисер Олесь Санін («Поводир») у взаємодії з  Інститутом національної пам'яті зняв серію з 12 відеороликів, які демонструють роль України у перемозі над нацизмом у Європі під час Другої світової війни. 

 

До 70-річчя перемоги над нацизмом у Другій світовій війні промо-команда телеканалу «Інтер» підготувала ролик за мотивами радянського фільму «В бій ідуть одні старі».

 

Телекомпанія «Ера» до дня пам'яті та примирення та дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні почала показувати серію соціальних роликів власного виробництва «Останній день війни».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY