detector.media
23.04.2015 15:09
Ольга Мусафірова констатує, що переважна більшість журналістів Росії сприймає як норму не давати слова «хунті» і «карателям»
Ольга Мусафірова констатує, що переважна більшість журналістів Росії сприймає як норму не давати слова «хунті» і «карателям»

Власкор російської «Новой газеты» Ольга Мусафірова заявляє, що використання «штампів» на зразок «хунта» і «каратели», які запровадили провідні російські медіа, продовжує розпалювати конфлікт і працює проти мирного процесу. Таку думку журналістка висловила 23 квітня під час круглого столу журналістських організацій України та Росії, що проходить у Відні (Австрія) під егідою ОБСЄ, повідоляє прес-служба НСЖУ.

 

«Як би ми не називали війну, яка триває нині, - але це нове для нас явище. І воно почалося зі слів. Спочатку були слова, а потім "Буки" і "Гради". Тобто вага журналістського слова - надзвичайно висока», - зазначила Ольга Мусафірова.

 

Водночас, за її словами, в багатьох російських медіа трактується як норма поведінка журналістів, коли вони подають аудиторії викривлену картину світу - тобто показують тільки бік «ДНР» та «ЛНР».

 

Як приклад інших журналістських стандартів вона навела приклад вручення премії Союзу журналістів Росії «За мужність і професіоналізм» своєму колезі з «Новой газеты» Павлу Канигіну і переконана, що якби подібну премію вручала Національно спілка журналістів України (НСЖУ), то також його б відзначила. «Бо це найчистіший, що називається, лабораторний зразок сучасної журналістики: Павло працює з двох сторін конфлікту. У нього є акредитація в АТО, і ніяких труднощів з її отриманням немає», - зазначила Ольга Мусафірова.

 

Що ж до акредитації в «ЛНР» та «ДНР», то тут проблеми можуть виникати на тих територіях, де відбуваються воєнні дії. Якщо військових дій немає, можна працювати і без акредитації. «Пару місяців тому я була у відрядженні в Новоазовську. Це окупована територія. Я зустрічалася там не тільки з людьми на вулиці, але й з представниками так званої окупаційної адміністрації. І коли мене спитали, чи маю я акредитацію, я взяла сміливість сказати, що не маю, бо не вважаю "ЛНР" та "ДНР" державними утвореннями, - розповіла журналістка. - Специфіка полягає в тому, що 90% працівників цих адміністрацій - це колишні представники Партії регіонів. Тому вони й ховають очі. Мене не затримали, більше того, зі мною розмовляли».

 

Водночас, за словами журналістки, у російських колег, які працюють як «порядні люди», не буде проблем з акредитацією від української сторони.  «Так, існують ризики, які ми не можемо передбачити, - осколок снаряду чи випадкова куля. Але це ризики будь-якого військового журналіста. Все решта - не так страшно, як це представляють російські колеги», - сказала вона.

 

За словами Ольги Мусафірової, військові структури України відкриті до спілкування з пресою, однак чомусь російські журналісти не звертаються до них. Так само, як і не висвітлюють події звільнених від сепаратистів територій.  «Характерний приклад - місто Слов'янськ. Після звільнення я була там кілька разів. І поки місто було окуповане, російські журналісти їздили туди щотижня. Тепер їх не цікавить, що там відбувається», - сказала журналістка.

 

Водночас українські журналісти позбавлені можливості мати власний професійний погляд на те, що відбувається за державним кордоном - у Росії. Саме тому Ольга Мусафірова звернулася до присутніх з пропозицією посприяти в організації відряджень українських журналістів провідних медіа не тільки в Москву, а й в по російських провінціях. «Велика країна поруч, а ми не знаємо про неї нічого», - зазначила журналістка.

 

Круглий стіл журналістських організацій України і Росії проходить у Відні вшосте. Традиційно  в ньому беруть участь делегації Національної спілки журналістів України, Незалежної медіа-профспілки, Союзу журналістів Росії.  Зустріч відбувається в офісі представника з питань свободи ЗМІ  Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ).

 

Нагадаємо, у версені минулого року Ольга Мусафірова заявила, що  потрібно продовжувати комунікацію з невеликими осередками демократичної преси, які залишилися в Росії.

 

Нагадаємо, на зустрічі під егідою ОБСЄ у грудні 2014 року медійники України і Росії закликали звільнити українських журналістів Сергія Сакадинського і Романа Черемського. А торік у вересні представники українських та російських журналістів ухвалили в ОБСЄ спільну заяву щодо порушень прав ЗМІ на сході України.

 

Попередня зустріч під егідою ОБСЄ відбулася у лютому 2015 року.

 

 

 «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY