detector.media
22.04.2015 13:27
Мінінформполітики заявляє, що ФСБ та Слідчий комітет Росії знищують свободу слова в Криму
Мінінформполітики заявляє, що ФСБ та Слідчий комітет Росії знищують свободу слова в Криму

У Міністерстві інформаційної політики України (МІП) заявили, що майже кожного тижня в Криму ФСБ та Слідчий комітет РФ своїми діями знищують свободу слова, позбавляючи кримських журналістів права на професію. Про це йдеться у заяві міністерства, яку поширила прес-служба.

 

«Останні події на півострові свідчать про втрату професійної гідності з боку Федеральної служби безпеки та Слідчого комітету Російської Федерації», - заявили в Мінінформполітики.

 

Підтвердженням цього у МІП назвали  обшуки, затримання та допити оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, колишніх журналістів незалежних інтернет-ЗМІ - Тетяни Гучакової з BlackSeaNews, Анни Шайдурової з «Центру журналістських розслідувань» (ЦЖР), севастопольського блогера Галини Денисової, а також порушення кримінальної справи за статтею 280.1 КК РФ «Публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ» щодо журналістки ЦЖР Анни Андрієвської.

 

«Всі ці дії мають ознаки системного тиску на кримських журналістів, блогерів та на незалежні кримські ЗМІ», - вважають у відомстві.

 

Радник міністра з питань інформаційної політики з питань Криму Сергій Костинський переконаний, що всі ці факти підпадають під дію ст.171 КК України «Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналіста», ст.162 «Порушення недоторканності житла» і ст. 146 КК України «Незаконне позбавлення волі або викрадення людини».

 

«МІП вважає, що дана ситуація є свідоцтвом занепаду на території окупованого Криму європейських цінностей та втрати співробітниками російських спецслужб і правоохоронних органів професійної честі та гідності», - констатується у заяві.

 

Нагадаємо, 20 квітня в окупованому Російською Федерацією Криму провели обшук помешкання оператора кримськотатарського телеканалу ATR Ескендера Небієва, а його самого затримали в рамках «справи 26-го лютого».

 

9 квітня в місті Ялта в анексованому Росією Криму співробітники ФСБ провели майже 10-годинний обшук у квартирі журналістки Тетяни Гучакової, яка раніше працювала першим заступником головного редактора кримського видання BlackSeaNews, після якого вивезли пані Гучакову в невідомому напрямку, а згодом відпустили.

 

7 квітня на допит до кримського управління ФСБ була викликана колишня редактор «Центру журналістських розслідувань» Анна Шайдурова. Допит відбувся 8 квітня. Виявилося, що її допитали в кримінальній справі, яка порушена за статтею 280.1 КК РФ (публічні заклики до порушення територіальної цілісності Російської Федерації) у зв'язку з публікацією у «Центрі журналістських розслідувань» статті про волонтерів батальйону «Крим». Автором публікації є член комітету НМПУ Анна Андрієвська. За місцем її реєстрації у Криму 13 березня співробітниками ФСБ також був проведений обшук.

 

Того ж дня обшук стався і у квартирі за місцем реєстрації колишньої співробітниці «Центру журналістських розслідувань» Наталі Кокоріної. Остання також була допитана у кримському управлінні ФСБ як свідок по зазначеній кримінальній справі. Анна Андрієвська є у цій справі підозрюваною, вона вже рік не живе у Криму, покинула його після російської окупації, що рятує її від затримання російськими спецслужбами. У той же час юристи зазначають, що ця кримінальна справа є політично мотивованою, оскільки у матеріалі не міститься жодних закликів щодо порушення територіальної цілісності Росії.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY