detector.media
21.04.2015 15:06
В Києві відбудеться виставка головного міжнародного конкурсу фотожурналістики World Press Photo 15
В Києві відбудеться виставка головного міжнародного конкурсу фотожурналістики World Press Photo 15

10-30 червня у Києві відбудеться виставка найпрестижнішого міжнародного конкурсу для фотожурналістів World Press Photo 15. Уперше в історії конкурсу Україна приймає виставку на початку світового турне, майже відразу після її презентації в Нідерландах - країні-організаторі конкурсу, повідомляє прес-служба каналу «1+1».

 

Відкриття фотовиставки відбудеться 10 червня в Національному музеї Тараса Шевченка, в Києві. Ведучою церемонії стане Наталія Мосейчук, телеведуча ТСН каналу «1+1».

 

Старший менеджер виставкових проектів Ерік де Крейф зазначив,  що 2014 рік був неспокійним і це знайшло відображення у роботах фотожурналістів. «Людство вчергове продемонструвало свої темні та злі сторони у багатьох частинах світу: безкінечна громадянська війна у Сирії,  невблаганна жорстокість Ісламської держави і Боко-Харам і тривалий кровопролитний конфлікт в Україні; всі події, які вразили і досі вражають наш світ ... У рік, коли Україна була змушена зайняти центральне місце в світових новинах, "Камера Обскура" взяла на себе ініціативу щодо повернення виставки World Press Photo в Київ. Ми вдячні за хоробрий вибір - дозволити фотографії говорити про торішні події. Якими б жорстокими і хвилюючими не були знімки битв на Майдані або збитого літака MH 17, вони служать в якості потужного нагадування про те, що війна і насильство ніколи не є відповіддю», - сказав він.

 

Організатори виставки  надають можливість українським фотографам, продемонструвати свої роботи в межах окремої тематичної експозиції. У рамках проекту буде також створена онлайн-платформа, завдяки якій усі бажаючі зможуть віддати свій голос за фотографію одного з українських фотографів, визначивши найкращий український кадр, що брав участь у конкурсі World Press Photo 15.

 

Спеціальний гість конкурсу - визнаний майстер фотографії Віктор Марущенко проведе круглий стіл на тему критеріїв, якими керується журі конкурсу World Press Photo. «Події останніх років дуже сильно просунули українську фотожурналістику і в професійному плані, і в громадянському. Безумовно, наші молоді фотографи, які пройшли Євромайдан і АТО, стали іншими - загартованими профі з міцною громадянською та людською позицією. Багато хто з них гідні найвищих нагород за свою добре виконану роботу, і деякі такі нагороди отримують. Ми хотіли б на тлі WPP поговорити про сучасну українську фотожурналістику, її достоїнства й недоліки, успіхи та невдачі, та чим усі ми можемо їй допомогти», - заявляє Віктор Марущенко.

 

Організатором виставки виступає офіційний представник World Press Photo в Україні -  громадська організація «Камера обскура» за сприяння ТСН. Проект відбувається за підтримки посольств Голландії та Швеції.

 

Придбати квитки можна на сайті karabas.com.

 

World Press Photo - найавторитетніший міжнародний щорічний огляд фотожурналістики, який в значній мірі визначає стандарти професії. Щороку міжнародне незалежне журі, яке складається з професійних фотографів та фоторедакторів ЗМІ, оцінує роботи претендентів у 9-ти різних категоріях, представлені фотожурналістами, агенціями, газетами та журналами з усіх куточків світу.

 

Нагадаємо, що серед цьогорічних переможців конкурсу World Press Photo  були фотографії і з України. Джером Сессіні (Jérôme Sessini) з фото агенції Magnum Photos отримав першу та другу премію у категорії Spot News із двома фото-есеями з України. Перший знятий після катастрофи літака Malaysia Airlines Flight у липні, другий - наприкінці протестів на Майдані Незалежності у Києві у лютому. Крім того у категорії General News також перемогло фото з України. На знімку Сергія Ільницького (European Pressphoto Agency) зафіксовано мінометний обстріл у Донецьку.

 

Крістіна Ткачова для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY