detector.media
17.04.2015 14:28
У столиці Швеції відбудеться Перший північний фестиваль українського кіно
У столиці Швеції відбудеться Перший північний фестиваль українського кіно

20 квітня у Стокгольмі (Швеція) відкриється Перший північний український кінофестиваль. Про це на своєму сайті повідомляє Державне агентство з питань кіно.

 

Фестиваль є некомерційною ініціативою Українського інституту в Швеції у співпраці з Ukraine Research Group та за інформаційної підтримки Посольства України у Швеції. Організатори планують зробити захід щорічним. Усі зібрані кошти підуть на гуманітарні потреби постраждалих від агресії на сході України.

 

Щопонеділка протягом п'яти тижнів в рамках фестивалю показуватимуть сучасні і класичні українські фільми, які відображають актуальний стан вітчизняного кінематографу. Фестиваль проходитиме в кінотеатрі Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan, 37).

 

«Кіномани зі Швеції та інших скандинавських країн отримають можливість побачити новітнє українське кіно та підтримати українців», - зазначили у Держкіно.

 

Фільмом-відкриттям кінофестивалю стане стрічка «Брати: Остання сповідь» Вікторії Трофіменко - екранізація повісті шведського письменника Торгні Лінгрена «Джмелиний мед». На відміну від літературного твору, події у фільмі розгортаються в українських Карпатах, що однак не позначилося на сюжеті.

 

«Після показу фільму планується дискусія, яку вестиме Вікторією Трофіменко один із найвідоміших кінокритиків Швеції. Певним часовим перегуком з «Братами...» буде фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (1964), де знову мова йде про Карпати», - зазначають організатори.

 

У програму фестивалю також увійшли стрічки «Плем'я» Мирослава Слабошпицького, «Хайтарма» Ахтема Сеїтаблаєва та «Поводир» Олеся Саніна.

 

Відкриття заходу відвідають міністр культури Швеції та інші державні діячі країни.

 

Партнер-перевізник заходу - Ukraine International Airlines.

 

PR-координатор фестивалю: Катерина Панкова (+38 067 323 75 30, еmail: 53pankova@gmail.com)

 

Нагадаємо, нещодавно в Парижі (Франція) відбувся Тиждень українського кіно, в рамках якого Фонд Ігоря Янковського та Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість» показали українські повнометражні та короткометражні стрічки. Зокрема французькі глядачі також мали змогу побачити фільми «Поводир» та «Брати: остання сповідь».

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY