detector.media
15.04.2015 12:22
В Києві вчетверте відбудеться міжнародний фестиваль короткометражних фільмів #KISFF2015
В Києві вчетверте відбудеться міжнародний фестиваль короткометражних фільмів #KISFF2015

З 22 по 26 квітня проходитиме четвертий Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів #KISFF2015, на якому будуть показані майже дві сотні короткометражних фільмів з усього світу. У рамках #KISFF2015 також відбудуться кіношкола і майстерня допомоги режисерам, повідомляють організатори фестивалю.

 

Головною локацією фестивалю у Києві залишиться кінотеатр «Кінопанорама», ретроспективні покази будуть проходити у столичному Домі кіно, додаткові кінопокази відбудуться в літньому амфітеатрі «Ракушка» в Маріїнському парку. У програмі фестивалю цього року представлено близько 200-х фільмів, які буде розбито на 25 блоків. Основна кількість стрічок представлені іноземними митцями, деякі з них будуть об'єднані в національні блоки: «Шведська панорама», «Шотландські короткометражки», «Кімната в Бухаресті» чи «Океанія», а інші - в тематичні добірки на різні значущі теми - авангард, відносини, гумор, сім'я, кохання, ставлення до кіно.

 

Цього року окрім звичної «Національної панорами» українських стрічок буде представлено програму «Короткі метрики», що складається з українських коротких фільмів для дітей.

 

В день відкриття  фестивалю буде представлено прем'єру альманаху з 70-ти однохвилинних стрічок «Фільм, що купує кінотеатр» - унікальний проект, що був створений режисерами, музикантами, поетами та активістами Portishead, Марк Казінс, Бен Ріверс, Ніколас Роуг, Efterklang та іншими. Ціль проекту була проста - врятувати незалежний кінотеатр Cube Microplex, що заходиться в Бристолі (Великобританія).

 

Однією зі спеціальних програм Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів 2015 (#KISFF2015) стане добірка фільмів на ЛГБТ-тематику, об'єднана в блок Out&Proud. Програма складається із 7 стрічок представників полярно різних країн: Швеції, Швейцарії, Лівану, Великої Британії, Грузії. Основна мета події - показати, що кіно  з тематикою про лесбійок геїв, бісексуальних та трансгендерних людей не носить пропагандистський характер, а є рефлексією митців на світ, в якому ми живемо.

 

«Одним із завдань фестивалю є як найширше представлення різнопланових тематичних та форматних розгалужень короткого метру в світі, тому для нас важливо компілювати програми не тільки за національним чи часовим фактором, а і за іншими, до прикладу: соціальними чи гендерними. Так були реалізовані окремі секції попередніх фестивалів, такі як: Жіночий відео-арт, програма FemLink. Звернувшись цього року до ЛГБТ-напрямку, ми дамо можливість українському кіноглядачеві подивитися на питання ЛГБТ тематики в сучасному короткометражному кіно не як на інструмент пропаганди чи спекуляції, а як на частину мистецького простору», - сказав Кирило Марікуца, директор Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів.

 

В фільмах йдеться про те, що як би безжалісно б це не звучало, бажання бути самими собою і любити може трактуватися як злочин. Рівність, братерство, справедливість, лозунг французького народу, не  справджується для героїв картин. Історії різних людей, у різних куточках світу, де іноді система є важливішою за людське життя. Серед картин - переможець спеціалізованого конкурсу Берлінале - Teddy Awards розповідає про відносини між чоловіками в країні, де це карається стратою.

 

Детальніше ознайомитися з фільмами програми можна на сайті: www.kisff.org/out-and-proud-ukr.

 

Подія організовується спільно з представництвом Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні. «Для нас як для «зеленого» фонду  наріжним питанням є соціальна справедливість, зокрема, щодо питань, що стосуються гендеру та сексуальної орієнтації. Ми підтримуємо программу "Out & Proud" на кінофестивалі, оскільки життя ЛГБТ-людей має бути так само показано на великому екрані, як і життя інших людей, а в Україні гомосексуальних та трансгендерних людей суспільство намагається активно не помічати», - сказала Ганна Довгопол, координаторка програми «Гендерна демократія» представництва Фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

 

З детальним розкладом та описом фільмів фестивалю можна ознайомитися на сайті кінофестивалю.

 

 

 

 

«Ми дуже раді, що Валентин Васянович став членом журі фестивалю, адже він є дійсним членом Європейської кіноакадемії, оператором та продюсером фільму «Плем'я» і режисером короткометражного фільму «Проти сонця», що в 2005 році отримав спеціальний приз журі найважливішого форуму короткого метру Clermont-Ferrand Short Film Festival. Іще одним членом журі стане британський режисер болгарського походження Дімітр Кутманов, випускник Едінбурської академії, який спеціалізуєтеся на авангардному та аналоговому кінематографі», - сказав  директор Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів #KISFF2015 Кирило Марікуца.

 

Новим проектом кінофестивалю цього року стане освітня програма для режисерів Short Doctoring, яка буде реалізована разом з компанією 435 FILMS. Основна мета ініціативи - допомогти молодим режисерам та продюсерам створювати короткометражні фільми в сучасних українських реаліях. Консультувати будуть відомі експерти Олег Кохан, Світлана Зінов'єва, Віктор Приходько, Олена Фетісова та Денис Іванов. Участь безкоштовна, подати заявку можна на сайті #KISFF2015.

 

Цього року знову діятиме кіношкола Short Film School, яка організовується спільно з Kyiv Academy of Media Arts - освітнім партнером фестивалю. В програмі - структуровані лекції від українських спеціалістів міжнародного рівня, виступи яких будуть ексклюзивними для фестивалю, та закордонних гостей, які отримали знання в кращих кіновишах світу та досвід у різних сферах кіновиробництва. Участь безкоштовна, проте обов'язкова попередня реєстрація.

 

Огранізатори зазначають, що #KISFF2015 залишається лояльним до глядачів, ціна квитка носитиме символічний характер, абонементи, що дають право доступу на всі покази фестивалю, можна придбати на сайті (також у продажу вже наявні квитки).

 

Нагадаємо, 5 квітня Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів #KISFF2014 провів покази стрічок на підтримку столичного кінотеатру «Кінопанорама», який постраждав від пожежі 8 січня.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY