detector.media
13.04.2015 13:36
Британський журналіст покинув Ірак через погрози вбивством у соціальній мережі
Британський журналіст покинув Ірак через погрози вбивством у соціальній мережі

Завідувач багдадського бюро Reuters Нед Паркер (Ned Parker) залишив столицю Іраку Багдад після погроз у Facebook та викриттів на супутниковому новинному каналі, що належить шиїтському воєнізованому угрупованню. Про це повідомила британська новинна агенція Reuters.

 

Після розповсюдженого Reuters повідомлення про самосуд та пограбування у місті Тікріт Нед Паркер отримував погрози у соціальній мережі від угруповання Hammer («Молот), яке іракське джерело безпеки вважає пов'язаним з озброєними шиїтами.

 

Низка коментарів у Facebook містила вимогу видворити пана Паркера з країни. В одному з коментарів ішлося: щоб змусити Паркера замовкнути, «найкраще було б його вбити».

 

Через декілька днів телеканал Al-Ahd, що належить проіранському збройному угрупованню Asaib Ahl al-Haq, транслював у програмі новин сюжет, у якому завідувача багдадського бюро й агенцію Reuters було звинувачено в тому, що вони ганьблять Ірак та урядові збройні сили. Пролунав заклик до телеглядачачів вимагати видворення Неда Паркера з країни.

 

Ця кампанія тиску на журналіста стала відповіддю на квітневий репортаж, підготовлений Недом Паркером та двома його колегами. У ньому докладно описувалися порушення прав людини у Тікріті після того, як урядові збройні сили та проіранські ополченці звільнили це місто від екстремістського угрупування «Ісламської держави в Іраку і Леванті» (ISIS). Британські репортери були свідками «суду лінча» над ісламістським бойовиком, вчиненим іракською федеральною поліцією. У репортажі описані також масові грабежі й підпали.

 

Прес-секретар Reuters заявив, що агенція наполягає на точності й правдивості свого репортажу. Водночас на прохання Reuters соціальна мережа Facebook вилучила серію повідомлень з погрозами.

 

Британська агенція характеризує те, що сталося, як опосередкований прояв масштабної боротьби за владу, що точиться нині в Іраку. Країна розділена між мусульманською шиїтською більшістю, яка нині домінує в уряді, та сунітською меншістю, що посідала панівне становище в країні під час правління Саддама Хусейна.

 

Речник голови іракського уряду Рафід Джабурі (Rafeed Jaboori) сказав, що Багдад «категорично проти розповсюдження будь-яких повідомлень, які заохочують ненависть або залякування незалежно від того, чи їхнім джерелом є місцеві чи міжнародні мережі». Сюжет, показаний у програмі телеканалу Al-Ahd, містив, за його словами, «передусім критику іракського уряду, з якою йому доводиться співіснувати».

 

Середовище, в якому працюють в Іраку медіа, стверджував прес-секретар багдадського уряду, «значно поліпшилося, оскільки справу взяв на себе прем'єр-міністр». Він порадив усім закордонним журналістам, які вважають, що їм погрожують, звертатися по допомогу до іракської поліції.

 

Однак чимало іракців - як сунітів так і шиїтів - не довіряють охоронцям порядку, відзначає Reuters. Деякі з них вважають, що ті підтримують зв'язки з шиїтськими воєнізованими угрупованнями.

 

Прес-секретар Держдепартаменту США Майкл Лаваллі (Michael Lavallee) засудив «будь-які прояви залякування та насильства щодо медіа». Американське зовнішньополітичне відомство, заявив він, висловило офісу аль-Абаді «стурбованість потенційно небезпечним становищем, яке створила приватна іракська телемережа стосовно завідувача бюро та співробітників Reuters в Іраку». Держдепартамент і «надалі уважно стежитиме за ставленням до міжнародних медіа у цій країні та протестуватиме проти будь-яких залякувань, що можуть перешкоджати їм виконувати професійну роботу».

 

Аркадій Сидорук, для «Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY