detector.media
03.04.2015 12:25
МЗС Туреччини засудило відмову в реєстрації кримськотатарських ЗМІ
МЗС Туреччини засудило відмову в реєстрації кримськотатарських ЗМІ

Міністерство закордонних справ Туреччини засудило відмову в реєстрації кримськотатарських ЗМІ й зокрема телеканалу ATR окупаційною кримською владою. Про це йдеться в заяві відомства, повідомляє «Крым.Реалии».

 

Нагадаємо, з 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR: канали ATR і Lale, радіостанції Meydan і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - були змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки».

 

«Ми глибоко стурбовані і засуджуємо цю ситуацію», - зазначили в МЗС Туреччини.

 

Турецьке відомство називає відмову у видачі ліцензій прикладом «політики репресій щодо побратимів».

 

«Створення для основного елемента Криму - кримських татар, до теперішнього моменту захищали свої права мирним і демократичним шляхом, перешкод у використанні права на свободу слова, як невід'ємної частини плюралізму і демократії, є новим прикладом політики репресій щодо наших побратимів», - йдеться в заяві.

 

Туреччина заявила про те, що продовжить підтримувати добробут кримськотатарського народу на півострові і відслідковувати розвиток подій в регіоні.

 

Нагадаємо, сьогодні, 3 квітня, Державний департамент США також оприлюднив заяву, у якій рішуче засудив закриття в Криму кримськотатарських ЗМІ, а також триваючі переслідування національних меншин та незгодних з окупаційною владою на півострові.

 

Водночас в ЄС закликають відновити мовлення кримськотатарського телеканалу ATR та поважати права всіх жителів Криму. Про це йдеться в заяві речниці верховного представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні Майї Коцьянчич.

 

Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович заявила, що засуджує обмеження плюралізму в медіа та доступу до інформації в Криму і вважає відмову у реєстрації кримськотатарських ЗМІ політичною цензурою.

 

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав так звану «владу» анексованого Росією Криму і кримськотатарський канал ATR, який був вимушений припинити мовлення через відсутність ліцензії, дійти згоди та відновити мовлення каналу.

 

1 квітня Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству інформаційної політики створити умови для роботи кримськотатарського каналу ATR в Україні.

 

2 квітня влада Криму заявила про необхідність створення «громадської кримськотатарської телерадіокомпанії» (ГКТРК) замість закритого кримськотатарського каналу ATR і звинуватила керівництво холдингу у закритті власних телеканалів. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY