detector.media
03.04.2015 09:07
США засудили закриття кримськотатарських ЗМІ – говорять про підрив свободи слова у Криму
США засудили закриття кримськотатарських ЗМІ – говорять про підрив свободи слова у Криму

Державний департамент США оприлюднив заяву, у якій рішуче засудив закриття в Криму кримськотатарських ЗМІ, а також триваючі переслідування національних меншин та незгодних з окупаційною владою на півострові. Про це повідомляє «Укрінформ».

 

«Ми рішуче засуджуємо закриття російськими окупаційними властями напередодні багатьох основних кримськотатарських ЗМІ, в тому числі телеканалу ATR - останньої незалежної телевізійної станції, яка вела мовлення для кримськотатарського населення Криму, а також інформагентства QHA, газети "Авдет", радіостанції Мейдан FM та кількох інших», - наголошується в заяві Держдепартаменту США.

 

Ці акти по відношенню до конкретних ЗМІ «стоять у ряду останніх дій, що підривають свободу слова в Криму» і стали продовженням річної кампанії, спрямованої на те, щоб змусити замовкнути кримськотатарське населення та інших осіб, які виступають проти російської окупації, йдеться у заяві.

 

«Татари були відокремлені та піддавалися дискримінації, залякуванню й переслідуванню, в тому числі під час рейдів по житлових будинках, політичних організаціях та місць віросповідання», - підкреслює Держдеп.

 

Сполучені Штати засудили «нездатність Росії поважати права тих людей, які залишаються в Криму», та зневагу РФ до свободи ЗМІ, й закликають до негайного відновлення роботи всіх медіа, які були закриті. «Крим залишається невід'ємною частиною України, і Сполучені Штати продовжують стояти за суверенітет і територіальну цілісність України», - підкреслюється в заяві зовнішньополітичного відомства США.

 

Нагадаємо, 1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством. Роскомнагляд тричі повертав їм документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітив раніше. 19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима.

 

1 квітня Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству інформаційної політики створити умови для роботи кримськотатарського каналу ATR в Україні. Цього ж дня Міністр інформаційної політики України Юрій Стець та радник міністра з питань інформаційної політики Криму Сергій Костинський зустрілись з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Сторони обговорили можливість трансляції контенту кримськотатарського телеканалу ATR, дитячого телеканалу Lale і радіостанції Meydan, що входять до холдингу ATR, на материковій Україні. Міністр запевнив, що кримськотатарським ЗМІ буде надано всебічне сприяння з боку держави.

 

Водночас в ЄС закликають відновити мовлення кримськотатарського телеканалу ATR та поважати права всіх жителів Криму. Про це йдеться в заяві речниці верховного представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні Майї Коцьянчич.

 

Представниця ОБСЄ з питань свободи медіа Дуня Міятович заявила, що засуджує обмеження плюралізму в медіа та доступу до інформації в Криму і вважає відмову у реєстрації кримськотатарських ЗМІ політичною цензурою.

 

Генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд закликав так звану «владу» анексованого Росією Криму і кримськотатарський канал ATR, який був вимушений припинити мовлення через відсутність ліцензії, дійти згоди та відновити мовлення каналу.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY