detector.media
02.04.2015 12:02
Після закриття каналу ATR російська влада планує створити фейковий телеканал для кримських татар - Чубаров
Після закриття каналу ATR  російська влада планує створити фейковий телеканал для кримських татар - Чубаров

Кримськотатарське суспільство очікувало на закриття окупаційною владою телеканалу ATR, адже після анексії Криму російська влада намагається розчавити кримськотатарський народ, наносячи удари по його основним інституціям. Натомість у Криму може бути створений фейковий канал ATR, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в інтерв'ю 5-му каналу.

 

«Ми очікували цього, але до кінця боролися за збереження каналу. Тут не є питання якесь технічне, або у формально правовому руслі - це виключно політичне рішення керівництва Росії. Для того, щоб розчавити, роздавити кримськотатарський народ, вони намагаються бити по його інституціях: Меджліс кримськотатарського народу, духовне управління мусульман. Телеканал ATR - це теж інституція кримських татар», - заявив Рефат Чубаров.

 

«Закриттям телеканалу російська влада нанесла нам дуже болючій удар, але зробила вона це цілеспрямовано - це для знищення кримських татар», - наголосив він.

 

За його словами, російська окупаційна влада буде намагатися створити кримськотатарський телеканал в Криму - фейковий ATR.

 

«Як нам відомо, один з планів окупаційної виглядає таким чином, що вони хочуть зробити фейковий ATR зовсім іншої спрямованості. Саме для того більше місяця тому був здійснений напад на ATR, коли протягом дня вони захопили всі наші приміщення, вони забрали всі сервера і скачали весь архів, який був за ці роки напрацьований, а це сотні годин різноманітних програм, починаючи від просвітницьких і історичних, закінчуючи розважальними, політичними програмами. Ми не виключаємо, що вони коли запустять фейк, то на першому етапі вони будуть заповнювати ефір цією продукцією, а паралельно чи одночасно вони будуть намагатися зламати журналістів, щоб змусити їх прийти працювати на цей фейк. Але журналісти ATR говорять сьогодні, що вони не підуть туди працювати», - заявив Рефат Чубаров.

 

Нагадаємо, в інтерв'ю 5-му каналу Рефат Чубаров повідомив про плани запустити у травні за підтримки європейських експертів новий медіапроект для кримських татар на заміну телеканалу ATR, який 1 квітня припинив мовлення через відмову у реєстрації за російським законодавстом.

 

1 квітня всі ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу ATR - розважально-інформаційний телеканал ATR і дитячий телеканал Lale («Ляле»), радіостанції Meydan («Мейдан») і «Лідер», інтернет-видання «15 минут» - змушені припинити свою діяльність, оскільки станом на 31 березня жодне з цих медіа не змогло перереєструватися в окупованому Росією Криму за російським законодавством.

 

Роскомнагляд тричі повертав документи без розгляду, щоразу знаходячи в них нові «помилки», які не помітив раніше. 19 березня «глава» окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов заявив, що «у напіввійськовий час» робота таких телеканалів як кримськотатарський канал ATR недопустима.

 

1 квітня Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству інформаційної політики створити умови для роботи кримськотатарського каналу ATR в Україні. Цього ж дня Міністр інформаційної політики України Юрій Стець та радник міністра з питань інформаційної політики Криму Сергій Костинський зустрілись з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. Сторони обговорили можливість трансляції контенту кримськотатарського телеканалу ATR, дитячого телеканалу Lale і радіостанції Meydan, що входять до холдингу ATR, на материковій Україні. Міністр запевнив, що кримськотатарським ЗМІ буде надано всебічне сприяння з боку держави.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY