detector.media
30.03.2015 20:15
Руслану Коцабі висунуто звинувачення в державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил (ДОКУМЕНТ)
Руслану Коцабі висунуто звинувачення в державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил (ДОКУМЕНТ)

Арештованому івано-франківському блогеру Русланові Коцабі слідчими висунуто звинувачення в державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період - злочинам, передбаченим частиною 1 статті 111 та частиною 1 статті 114-1 Кримінального кодексу України.

 

Про це йдеться в обвинувальному акті, який оприлюднила у Facebook адвокат і колишній кандидат у народні депутати Тетяна Монтян.

 

Обвинувальний акт складено 27 березня слідчим управління СБУ в Івано-Франківській області та затверджено прокурором прокуратури Івано-Франківської області.

 

Як припускає пані Монтян, з огляду на те, що обвинувальний акт передається до суду, найближчими днями справа Руслана Коцаби за висунутими звинуваченнями розглядатиметься в суді.

 

За звинуваченням у державній зраді блогеру загрожує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна або без такої, за перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України - позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

 

Як сказано в обвинувальному акті, за висновками судово-лінгвістичної експертизи, заклики до відмови від мобілізації «об'єктивно є однією з форм підривної діяльності проти України на шкоду її обороноздатності у сучасних умовах».

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

Нагадаємо, 8 лютого рішенням Івано-Франківського міського суду блогера було арештовано на 60 діб за підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України. 14 лютого апеляційний суд залишив у силі рішення попередньої інстанції про арешт.

 

В ухвалі суду зазначено, що Руслан Коцаба за винагороду працював на замовлення російського телеканалу НТВ і організовував підготовку провокативних матеріалів про мобілізацію в Україні для російського ТБ. Відеозвернення Руслана Коцаби до Президента України «Я проти мобілізації» використовували в інформаційних програмах «Время покажет» російського «Первого канала» і російського телеканалу «Россия 1». У документі також наголошується, що Руслан Коцаба мав намір найближчим часом виїхати на невизначений термін на територію так званих «ЛНР» та «ДНР», аби продовжити свою діяльність.

 

6 березня Івано-Франківський міський суд залишив під арештом вилучені в Руслана Коцаби під час обшуку кошти в сумі 6 тис. 300 доларів, 9 тис. 110 євро та 7 тисяч гривень.

 

Юристи не мають одностайної позиції щодо дій правоохоронних органів стосовно Руслана Коцаби.

 

Незалежна медіапрофспілка України висловила думку, що заклики блогера бойкотувати мобілізацію в умовах війни вписуються в антиукраїнську інформаційну кампанію. Разом з тим, наголосили в НМПУ, притягнення Руслана Коцаби до кримінальної відповідальності створює прецедент, коли кожного журналіста або громадського діяча за висловлювання, які суперечать офіційній позиції органів державної влади, буде звинувачено у державній зраді.

 

Львівський осередок НМПУ заявив про незгоду із заявою центрального комітету НМПУ - на його думку, підстави для арешту Руслана Коцаби існували.

 

Тим часом представництво міжнародної організації Amnesty International в Україні розповсюдило заяву, в якій назвало Руслана Коцабу «в'язнем сумління» і закликало українську владу негайно його звільнити.

 

Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вважає недопустимим у демократичному суспільстві таке обмеження свободи, як у справі Руслана Коцаби, та вбачає в його арешті ознаки порушення статті 10 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

 

Українська Гельсінська спілка з прав людини назвала арешт пана Коцаби «переслідуванням за політичними мотивами».

 

Юристка Інституту розвитку регіональної преси Людмила Опришко звернула увагу на небезпеку системності арештів журналістів за звинуваченням у державній зраді.

 

Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров назвав звинувачення проти Руслана Коцаби непереконливими.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY