detector.media
26.03.2015 12:53
АППК заявляє про тиск на телекомунікаційну компанію «Зурбаган» у Конотопі та вимагає дій від керівництва області
АППК заявляє про тиск на телекомунікаційну компанію «Зурбаган» у Конотопі та вимагає дій від керівництва області

25 березня слідче управління фінансових розслідувань Головного управління Міндоходів у Сумській області обшукали офіс телекомунікаційної компанії «Зурбаган» та провайдера програмної послуги «Радіосервіс», що призвело до обмеження штатної роботи офісу і кол-центру компанії з надання населенню доступу до інтернету та кабельного телебачення у місті Конотопі (Сумська область). Асоціація правовласників та постачальників контенту (АППК) публічно звертається до губернатора Сумщини Миколи Клочка з вимогою терміново вжити заходів та  припинити тиск на компанію, повідомляє прес-служба АППК.

 

Причиною перешкоджання інформаційної діяльності операторів, на думку  експертів АППК, є непрофесійність слідчих та їх необізнаність специфікою взаємодії між провайдерами програмної послуги та операторами телекомунікацій.

 

Обшук проводився з дозволу Ковпаківського райсуду Сум з метою виявлення доказів нібито приховування компанією  «Зурбаган» фактично отриманого доходу та ухилення від сплати податків, повідомляє АППК. Відповідно до рішення суду в ході обшуку у підприємців були вилучені фінансово - господарські документи, системні блоки комп'ютерів, інші носії інформації, розрахункові-касові апарати та предмети, які, на думку слідчих, можуть підтвердити їх серйозні звинувачення на адресу керівництва компанії.

 

Головною підставою для звинувачування виявилися дані Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) щодо абонентської бази оператора.  Простою арифметичною дією, перемноживши кількість абонентів,  відповідно інформації НКРЗІ на тарифи компанії,  Міндоходів виявили ймовірну несплату податків.

 

На думку віце-президента АППК Наталії Клітної, відбулась помилка. Компанія «Зурбаган», як оператор телекомунікацій, надає населенню Конотопу послуги з доступу до мережі Інтернет та телекомунікаційні послуги провайдеру програмної послуги «Радіосервіс». «Радіосервіс», відповідно до ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, надає споживачам послуги кабельного телебачення.  «Зурбаган» звітував НКРЗІ не тільки про своїх інтернет-абонентів, але й про кількість телевізійних абонентів «Радіосервісу». Слідчі не врахували, що доходи від послуг з доступу до телевізійних програм отримує «Радіосервіс».

 

Водночас, директор телекомунікаційної компанії «Зурбаган» Андрій  Рошкован припускає, що слідчі діяли свідомо та можливо в інтересах потенційно конкуруючих компаній, що працюють  в Сумах та зацікавлені розширити власну мережу за рахунок міста Конотоп. Він звернув увагу на те, що рішення суду щодо обшуку та запити до НКРЗІ приймалися в місті Суми. «Головне те, що нам вдалося зберегти працездатність компанії», - зазначив  Андрій  Рошкован.

 

«Детектор медіа» надасть можливість висловити свою позицію щодо ситуації іншим учасникам конфлікту.

 

Нагадаємо, минулого року учасники конференції «Нове регулювання ринку програмних послуг: крок назустріч глядачам і прагнення до Європи» закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення прискорити реформування регуляції ринку програмних послуг. Конференцію було присвячено напрацюванню єдиних підходів до реформування регулювання ринку програмних послуг як на законодавчому, так і регуляторному рівнях.

 

10 грудня Міністерство юстиції зареєструвало Положення про порядок видачі ліцензії провайдера програмної послуги, затверджене рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення 6 листопада. 

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY